Gyógyult utakon

2017.10.10. 09:00

Első díjjal jutalmazták Schéda Szilvia filmjét!

Gyógyult utakon – beszédes a cím. A film készítőinek szándéka eleve az volt, hogy súlyos betegségből felgyógyult embereket mutassanak be. Az első díjjal jutalmazott alkotás Schéda Szilvia és alkotótársainak munkája.

Bokros Judit

Van két ember, két különböző betegséggel, amelyekben azonban közös, hogy a rák egy-egy fajtájához tartoznak. S közös az is, hogy mindketten viszonylag fiatalon szembesültek az alattomos kórral, ám egyformán pozitív hozzáállással viselték a kezeléseket, az egész gyógyulási folyamatot. Ők, Bajzát Krisztián és Huber Tímea a Gyógyult utakon című dokumentumfilm főszereplői.

Persze, nem volt minden egyszerű és sima, ez kiderül a filmből is, hiszen a drasztikus gyógymódok, a test és a lélek megpróbáltatásai még a legoptimistább embert is megviselik. A Fehérvár Médiacentrumnál dolgozó Schéda Szilvia és kollégáinak filmje azonban éppen azért jó, mert alapvetően pozitív megerősítést ad, ám emellett szó esik benne a nehézségekről, fájdalmakról. Mindehhez pedig még szorosan hozzátartozik, hogy maga Szilvia is daganatos betegséggel küzdött két évvel ezelőtt, s ő szintén a gyógyulás útján halad. Hozzáállása pozitív, amelyben csak megerősítette az interjúalanyokkal való találkozás és a film elkészítése.

Mindez így, együtt teszi különlegessé ezt az alkotást, amely a limfóma világnapja alkalmából kiírt médiapályázatra készült, és végül, huszonhét munka közül első lett. Az alkotók, Zsiday Ádám operatőr, Hódi Dániel vágó és Schéda Szilvia szerkesztő-rendező közül utóbbival beszélgettünk a film elkészülésének körülményeiről.

Balról Zsiday Ádám, Schéda Szilvia és Hódi Dániel a díj átvétele után (Fotó: Preszter Elemér)

Szilvi figyelmét egy kollégája hívta föl a pályázatra, s ő azonnal úgy döntött: belevág a megvalósításba.

- Akkor még nem voltam egészen tisztában azzal, mit is jelent a limfóma, ezért elkezdtem komolyan utána járni a betegségnek, ami a nyirokrendszer sejtjeit, fehérvérsejtjeit érinti. Eközben találtam rá Bajzát Krisztiánra, aki viszont leukémiában szenvedett, ami a vérképző sejtekből indul ki. Neki és társának azóta van már egy alapítványa, és amikor elolvastam a most 38 éves férfi történetét, teljesen megdöbbentem. Úgy éreztem, vele mindenképpen foglalkoznom kell, attól függetlenül, hogy belefér-e a pályázati kiírásba. A szintén harmincas éveiben járó Huber Tímeát pedig az onkológián, az orvosokon keresztül ismertem meg, akkor még várandós kismama volt. Ő Hodgin-limfómával küzdött. A két fiatal sorsát párhuzamba tudtam állítani, mert a húszas éveikben derült ki a betegségük, és azóta már nagyon szépen helyrejöttek, megváltozott az életük. Ezért lett a film címe Gyógyult utakon – mesélte Schéda Szilvia, aki személyes érintettsége miatt jobban át tudta érezni interjúalanyainak sorsát, s talán bátrabban is mert kérdezni, mint egy olyan ember, aki még sosem ment át hasonló megpróbáltatásokon. Ám éppen ezért, a beleélés miatt számára is adódtak nehéz helyzetek, amikor a történeteket hallgatva, a filmet szerkesztve kigördült egy-egy könnycsepp a szeméből.

Az alkotótársak, egyben kollégák, Zsiday Ádám és Hódi Dani a képek, a vágások, a zene révén igyekeztek még hatásosabbá, hitelesebbé tenni a filmet.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítány és a Magyar Újságírók Szövetsége által kiírt pályázat kritériumai között szerepelt például az, hogy a művek pozitív üzenetet hordozzanak, hogy a természettudományos gyógymódokat részesítsék előnyben, és ha lehet, mutassanak be betegszervezeteket. A Gyógyult utakon ugyan nem felelt meg mindennek, ám a zsűri értékelése szerint több szempontból kiváló munka született, amely a megható történetek bemutatásával nagy hatást ér el.

A kis csapat igen meglepődött a győzelmen, de természetesen nagyon örült. A film azóta már elérhető a legnagyobb videómegosztón, vetíti a Fehérvár Televízió, s cél az, hogy minél több helyi tévének kiajánlják.

Szilvi pedig úgy érzi, saját példáján túl ezzel az alkotással, mások pozitív hozzáállásának ábrázolásával is tud segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában