„Kendé bizony az árnyéka!”

2018.07.19. 07:00

Telekvita Fejérben: a birtokvédelmi kérelem benyújtásáig el sem jutnak

Birtokvédelmi (telekhatárvita) panaszüggyel fordult a megyei Hírlap szerkesztőségéhez egymástól függetlenül négy olvasónk: Cecéről, Mátyásdombról, Mezőfalváról és Nádasdladányból. Véleményük szerint a szomszédjuk építménye már az ő telkükbe nyúlik.

V. Varga József

Egyik településen sem jellemzőek a telekhatárra vonatkozó birtokvitás ügyek

Fotó: illusztráció

Mindjárt az elején rögzítenünk kell: olvasóink egyikője sem szeretné, ha a neve és a konkrét eset megjelenne lapunkban, de tegyünk igazságot. Jut eszünkbe erről rögvest a szólás Arany János nyomán: „Rossz szomszédság török átok.” És egyből mellé is gondoljuk szintén Aranytól A fülemile halhatatlan sorát: „Kendé bizony az árnyéka!”

A birtokvédelmi ügyek között telekhatárvitát nem vizsgálnak Nádasdladányban – mondta érdeklődésünkre Pahola Tünde aljegyző. Annak eldöntése, hogy az adott ingatlan a telekhatáron van-e, vagy átnyúlik a szomszéd telkébe, nem tartozik a hatáskörükbe. Annak eldöntése, hogy két ingatlan között hol húzódik a telekhatár, földmérési szakkérdés. Ha a felek között vitatott a telekhatár helye, és az egyik fél nem fogadja el a másik fél által hívott földmérő általi kijelölést, akkor bírósági úton tudják a telekhatárvitát eldönteni. Amennyiben még építmény is tarkítja a képet, akkor az építésfelügyelet is bevonható az eljárásba, hiszen felmerülhet annak a kérdése, hogy az építmény jogszerűen került-e kialakításra, egyáltalán rendelkezett-e építési engedéllyel.

A panaszosnak földmérővel kell egyeztetni, aki meg tudja mondani, hogy az épület kinek a telkén van. Amennyiben a panaszosnak igaza van, és a szomszéd nem hajlandó az építmény elbontására, akkor léphet tovább (építésfelügyelet, bíróság).

Birtokvédelmi ügyben jegyzői hatáskörben az egy éven belüli birtoksértési esetekkel tudnak foglalkozni. A birtokvédelem alapvető szabályait a polgári törvénykönyv vonatkozó törvénye rendezi, a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról szóló adott kormányrendelet pedig a jogi alapja a jegyző által lefolytatott birtokvédelmi eljárásnak.

Egyik településen sem jellemzőek a telekhatárra vonatkozó birtokvitás ügyek
Fotó: illusztráció

A telekhatárok kapcsán nincs önkormányzati rendeletalkotási lehetőség, illetve kötelezettség – tudtuk meg Borbély Anikó mezőfalvi jegyzőtől. A lakóövezetek felosztását, építési lehetőségeit, és az építési övezetben található ingatlanok telekalakítását (összevonás, rendezés) a nagyközség helyi építési szabályzata szabályozza. Gondolni kell itt arra, hogy például mi a legkisebb teleknagyság, mekkora a maximális beépíthetőség, a minimális telekszélesség, milyen esetekben lehetséges a telkeket összevonni, szétosztani, vagy telekhatárt rendezni. A telekhatárok kitűzésének vonatkozásában irányadó jogszabály az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló minisztériumi rendelet. E rendelet szabályozza, hogy a földmérő milyen adatokból dolgozhat, milyen térképi adatbázist kell használnia, illetve a valós állapot és a térképi állapot közötti hibahatár mekkora lehet.

A cecei és a mátyásdombi önkormányzatnál ugyancsak megjegyezték: jellemzően a panaszosok nem is jelzik a problémát a szomszédjuknak…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában