Szent Orbán vándordíj

2017.10.17. 08:00

Több féle újbort ízlelhettek meg az adonyi pincesorra kilátogatók

Kiemelkedőnek ígérkezik az idei évjárat a helyi borok tekintetében. Ezért adtak hálát szombaton a szőlőhegyen, ahol a Szent Orbán vándordíj is újabb gazdára talált.

Bokros Judit

Menyhárt Ferenc, Paulusz Bálint, a háttérben Galambos Dénes, Ronyecz Péter és Somogyi Balázs

Fotó: Hankusz Kálmán

A Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony egyik legfontosabb ünnepe a májusi Szent Orbán nap, amikor a jó szőlőtermésért könyörögnek. Ebből készülhetnek aztán ősszel a remek újborok. Most, október közepén mindez már valóság, s úgy tűnik, a borászok akkori kérése meghallgatásra talált. A szombati újbor ünnep és hálaadás alkalmával ugyanis elhangzott: a 2017-es kiemelkedő évjáratnak tűnik. Mindezt a Szent Orbán kápolnánál tartott imádságban – a szertartást Bozai Márton plébános vezette – is megköszönték a helyi gazdák, a borkedvelők.

Menyhárt Ferenc, Paulusz Bálint, a háttérben Galambos Dénes, Ronyecz Péter és Somogyi Balázs
Fotós: Hankusz Kálmán

Ezután következett a Szent Orbán vándordíj átadása. Az ünnepséget megtisztelte Galambos Dénes országgyűlési képviselő és a borrend működési területéhez tartozó, szomszédos Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs, valamint Ronyecz Péter adonyi polgármester is. Továbbá jelen voltak Fejér megyei, illetve szomszédos társborrendek képviselői. A vándordíjat az azt 2009-ben alapító Menyhárt-házaspár egyik tagja, vagyis Menyhárt Ferenc adta át. Az elismerést a borrend nagytanácsának javaslatára ítélik oda olyan embernek, aki képviseli a borrendet, kiveszi a részét a közösségi életből, a feladatokból, és sokat tesz a borkultúráért. Idén Paulusz Bálint adonyi gazda vált méltóvá a vándordíjra, amely egy évig lehet a díjazott birtokában.

Paulusz Bálint tíz éve vágott bele a szőlőművelésbe és bortermelésbe, a családi hagyományt folytatva – tudtuk meg tőle a kápolna alatti rendezvénytéren.

A kápolna falán lévő emléktáblát is megáldották

- Édesapám halála után hárult rám a feladat a megörökölt szőlőterületen. A kezdet kicsit nehéz volt, de 4-5 év után jöttek az eredmények, és ez jó visszajelzésnek bizonyult. Édesapám vegyes fehér szőlőt telepített, ez megmaradt, ám más területeken – Balaton, Szekszárd – is vásároltunk szőlőt. A kínálatban tehát a vegyes fehér bor mellett kadarka, királyleányka, olaszrizling és cserszegi fűszeres szerepel – mesélte Bálint, aki egyik királyleányka borával már nagyarany érmet is nyert a helyi mustrán. Számára azonban még mindig a vegyes fehér a legkedvesebb fajta – tette hozzá. A család természetesen nagyon sokat segít a munkában, s támogatja a fiatal borászt.

A borrend nagymestere, Králl István lapunknak elmondta:

- Ugyan számítottunk rá, ám most már szinte biztos, hogy a korábbi évekhez viszonyítva a 2017-es kiemelkedő évjárat lesz. A szélsőséges időjárási jelenségek szerencsére elkerülték Adonyt és a térségét. Arra kellett nagyon vigyázni, hogy a sok napsütés el ne égesse a savakat. A gazdák időben szüreteltek, így a savak is harmonikusak lettek az új borokban – fogalmazott a nagymester, akinél az ünnep alkalmával több féle nedűt – cserszegi fűszerest, zengőt, gyöngyrizlinget, kékfrankos rosét, kékfrankos vöröset – lehetett kóstolni.

A hálaadás alkalmával természetesen más gazdák is megnyitották a pincéiket. Az idillikus szőlőhegyi környezetben muzsikaszó mellett lehetett betérni a gazdákhoz, akik szívesen kínálták boraikat néhány finom falat – például kifli, sajt – kíséretében. Schmidt Attilához – akinek vegyes fehér bora nyerte el az idei zászlós bor címet – is érdemes volt kóstolni. Ő ezúttal vegyes fehér, olaszrizling, kékfrankos, pinot noir rose, kékfrankos rose és zweigelt borokat kínált. Mint mondta, először a vegyes fehér szőlőt szüretelték, s ő úgy érzékelte, hogy a helyi körülmények között a hosszú, száraz, meleg időszak már-már megviselte a növényt. Ám a termés jó lett, alakulnak a finom borok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában