Mentsük meg a fákat!

2017.09.22. 07:00

Kivágás helyett át lehetne ültetni

SZÉKESFEHÉRVÁR Gyerekcipőben járó kísérletről van szó, de jó lehet az eredménye: Fehérváron is megpróbálkoznának a kivágás helyetti átültetéssel.

Kocsis Noémi

Az esetleges kivágás helyett érdemes megvizsgálni az átültetés lehetőségét is

Fotó: Bácskay Gergely

A meglevő állományból kivágott fehérvári faegyedek száma egy évben nagyjából egyezik a betelepített mennyiséggel – tudtuk meg Kálmán Lillától, az önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetőjétől. A szakember hozzáteszi, sajnos a város meglevő közműrendszere miatt nagyon nehéz a fiatal új faegyedek elhelyezése, mert erre a múltban nem feltétlenül figyeltek, és emiatt a faállomány legalább 50 százaléka vagy légvezeték alatt található vagy valamilyen földkábelen, mert a közművezetékek a zöldfelületben mennek. A mostani szakmérnökök már a fajtaválasztásnál igyekeznek összehangolni a helyszíni adottságokkal a betelepítendő fák tulajdonságait (oszlopos, gömb, csüngő lombkorona) és a megfelelő védőtávolságokat tartva próbálják optimalizálni egy adott helyszín fásítását.

Az esetleges kivágás helyett érdemes megvizsgálni az átültetés lehetőségét is
Fotós: Bácskay Gergely

Ezért nehéz a kivágott fák helyett a helyben történő pótlás, és ezért kell mindennél jobban törekedni a meglévő jó állapotú fasorok és faegyedek megtartására, vizsgálni kell az átültetés lehetőségét. Mint kiderült, máshol már eredményes, de meglehetősen költséges eljárásról van szó: egy darab fa átültetése a környezetvédelmi iroda információi szerint (20-25 cm törzsátmérővel számolva, ami viszonylag kis méretű fának számít), 250-450 ezer forint között van. Nagyobb faegyedek esetében ez a költség több millió Ft is lehet. A magas költségek a szakemberek kalkulációja szerint abból adódnak, hogy a koros nagy méretű fák esetleges átültetése komoly előkészítési munkával jár: A legfontosabb tényező az idő, mert a fát fel kell készíteni az áttelepítésre. S minél nagyobb és idősebb egy fa, ez annál több időt vesz igénybe. Az átültetés előtt legalább két évvel korábban meg kell kezdeni a korona metszését, ami után a lombozat az eredeti felére csökken. Ám az átültetést követően is sok a munka vele: a fa új helyét úgy kell megválasztani, hogy ugyanolyan, de közel hasonló összetételű talajba és körülmények közé (pl. szélvédett utcára, parkba, más közterületre vagy forgalmas úttól távol) kerüljön, mint ahonnan elteszik. Ráadásul az átültetett növény 4-5 évig csak a gyökerek regenerálódásával fog foglalkozni, azaz köznyelven „vegetál” (külső szemlélő számára így valószínűleg nem lesz sem látványos, sem szép) és csak ezt követően, a rendszeres ápolás hatására tudja megújítani a koronáját és indul látványos növekedésnek. Bár a városban több olyan fa él, amelynek eszmei értéke bőven egymillió fölött van, a sokféle kötelezően teljesítendő tényező mind időben, mind lehetőségekben, mind pénzügyileg kihívás. Mindazonáltal az évente tönkremenő vagy kivágott 300-350 egyed pótlásánál minden bizonnyal lesz olyan eset, amikor nem motoros fűrészre, hanem szállítóautóra lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában