jelképes segítség

2019.04.16. 12:17

Székesfehérvár 10 ezer eurós felajánlást tett a Notre Dame újjáépítéséhez – Frissítve

„Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár.” – írja Cser-Palkovics András, aki közösségi oldalán osztotta meg a párizsi tragédiával kapcsolatos gondolatait.

ÖKK, Feol.hu

Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetõszerkezete 2019. április 15-én. A tûz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább. MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Ian Langsdon

Hétfőn este, kicsivel hét után röppent föl az elsőre felfoghatatlan hír: ég a Notre-Dame. Azóta többen is nyilatkozták: e hír első hallásra éppolyan hatással volt rájuk, mint az ikertornyok elleni támadásé annak idején. Ezúttal azonban, úgy tűnik, csak valami minden mértéket meghaladó nemtörődömség vezetett a kilencedfél évszázados kultúrkincs, nemzeti és vallási szimbólum részleges megsemmisüléséhez. A Notre-Dame tetőszerkezetét a szakma egyszerűen úgy hívta: „az erdő” – ugyanis a fedélszék mintegy 1300 darab, nagyjából 800 éves tölgygerendából állt. Ezzel együtt a megszólaltatottak között akadt olyan szakértő, aki azt nyilatkozta: „meg akartuk menteni, és ezzel pusztítottuk el”. Reméljük, Fehérvár műemlékein ilyen hozzáállással szakember nem dolgozik. Az ügyészségi vizsgálatok folynak, de a székesegyház szempontjából mindegy, mire jutnak. Ekkora felelőtlenségre hiába találnak utóbb felelőst. Párizs szíve lobbant lángra hétfőn este, amely tűz köré rövid időn belül odagyűltek a bámészkodókon túl az imádkozók, fohászkodók is, felcsendült az Ave Maria, és már az éjszaka folyamán megindult az újjáépítési adományok felajánlása. Elsőként a Pinault család 100 milliója, majd az Arnault család 200 milliója érkezett, euróban. Magyarországról Székesfehérvár mellett eddig Szeged, Debrecen és Budapest csatlakozott az adományozókhoz, de minden bizonnyal sokan lesznek még, a nagyobb közösségeken túl magánszemélyek, üzletemberek és művészek. A székesfehérvári Vox Mirabilis kamarakórus a húsvéti koncertje teljes bevételét ajánlotta fel a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére.

A Cser-Palkovics András polgármester Facebook-oldalán közzétett poszt az alábbiakban olvasható:

„A keresztény magyar nemzet bölcsője a történelem viharai okán ma már csak – bár reményeink szerint nem örökké – romjaiban létezik. Átérezzük tehát és osztozunk Párizs tragédiájában. Nemcsak egy gyönyörű épület, fantasztikus műtárgyak otthona és rengeteg turista kedvenc helye került veszélybe, hanem egy templom, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja, egy kiemelt európai zarándokhely, éppen akkor amikor talán a legnagyobb szükség van a lelkiség ezen szent helyeire. Hiszünk azonban a legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét üzenetében, a feltámadásban. Hiszünk abban, hogy Párizs népe összefogással és elkötelezettséggel képes lesz újjáépíteni templomát. A keresztény kultúrán alapuló európai egység gondolata arra hív bennünket, hogy álljunk a bajba jutott mögé és nyújtsunk tőlünk telhető segítséget.

Székesfehérvár polgármestereként jelképes felajánlást szeretnék tenni. A város önkormányzata minden fehérvári nevében, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl fel, és minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdítok, melynek lehetősége van hasonlóra.

Hiszünk abban is, hogy ez a pillanat hitet ad nekünk, magyaroknak is ahhoz, hogy ne adjuk fel álmunkat a mi nemzeti katedrálisunk, koronázótemplomunk tekintetében sem. Amit ember felépített, majd sajnos lerombolt, azt újra felépíthet. Ha van hozzá akarat, hit és összefogás. Párizs népének és vezetésének pedig ezúton is sok erőt és kitartást kívánok a város főtemplomának újjáépítéshez.”

– Ha Franciaország képes lesz arra, hogy összefogjon és felújítsa a Notre Dame-ot, akkor biztos vagyok benne, hogy Magyarország is képes lehet arra, hogy a székesfehérvári koronázótemplommal is valami hasonló történjen, amely ma az ország nemzeti emlékhelye.

– NZP-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában