Megjárta az űrt

2018.04.21. 11:10

Farkas Bertalan tartott előadást Lajoskomáromban

Kozmikus kalandoknak lehettek részesei a lajoskomáromi tornaterembe látogató vendégek péntek este.

Szanyi-Nagy Judit

Farkas Bertalan szót ért az ifjúsággal is. Három gyermeke és három unokája van

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Marikucza Péter, a Lajoskomáromi Történelmi Kör Egyesület elnökének meghívására érkezett az első – és eddig egyetlen – magyar űrhajós a településre. A tornateremben nagy arányban ültek fiatalok is, akik az izgalmas előadást követően kérdezni sem voltak restek.

Farkas Bertalan űrhajós pedig úgy adott elő, hogy közben, s azt követően is úgy éreztük: mi is részesei voltunk a súlytalan lebegésnek és a – szó szerint – Földön túli élménynek. A fotókkal, videóval tarkított előadásból kiderült, Bertalan kezdetben mérnöknek és futballistának készült, végül vadászpilóta lett, s lényegében teljesítménye, helytállása, valamint akaratereje miatt választották űrhajósnak.

Farkas Bertalan szót ért az ifjúsággal is. Három gyermeke és három unokája van
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor 1977 nyarán megtudtam, hogy én vagyok az egyik lehetséges űrhajósjelölt, hazaérkezvén arra kértem a feleségemet, bontson pezsgőt. Ő rögtön azt kérdezte, hová szeretnék repülni, én pedig azt válaszoltam: a világűrbe. Áthívott a másik szobába, rámutatott a másfél hónapos kislányunkra, és azt mondta, ez a gyermek nem nőhet fel apa nélkül. Aznap este külön aludtunk – avatott be a kétéves kiképzést megelőző kihívásokba Farkas Bertalan. Mint ismeretes: az akadályokat sikeresen vette, és Valerij Kubaszov szovjet űrhajóssal közösen 1980. május 26-án elindult a világűrbe, ahol aztán nyolc napot töltött el.

Büszke vagyok arra, hogy ezzel az utazással Magyarország a nemzetek között hetedikként lépett ki a világűrbe

– mondja Farkas Bertalan, hozzátéve:

Nagy vágyam, hogy a következő magyar űrhajós felkészítésében én is részt vehessek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában