A tűzugrás sem maradt el

2018.06.23. 12:30

Egy varázslatos, mágikus éjszaka volt Enyingen

Szent Iván éjszakáján valóra válnak a kívánságok, megtörténnek a csodák, és ha hiszünk a népi hagyományoknak, az ártó szellemek is eltűnnek.

Szanyi-Nagy Judit

A tűzzel messze vitték az ártó szellemeket

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az enyingi könyvtár udvarára lépve először a tábortűzhöz előkészített fát körülülő vendégek tűntek fel a látogatónak. Aztán fejét jobbra fordítva báj­italok színkavalkádja fogadta a nézelődőt, akit Saskia és az ő boszorkánytanonca serényen kínálgatott többek között Kor-korrigáló vagy Eufória elixír elnevezésű italával.

‒ Már-már mondhatni, hagyományosan rendeztük meg Szent Iván-éji programunkat, hiszen ez a harmadik alkalom ‒ kezdett bele a köszöntőbe Ridegné Zsuzsa könyvtárvezető Demény István trombi­ta-előadása után. Mint elmondta, a rendezvénnyel céljuk a régi hagyományok felelevenítése, valamint a közös együttlétre sarkallás.

A tűzzel messze vitték az ártó szellemeket
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Így az éjszakát versenyekkel, közös étkezéssel és egyéb játékokkal színesítették, s persze a hagyományőrzés sem maradt el. Kuntnerné Németh Ágnes könyvtáros a helyi szokásokat idézte fel: a máglyagyújtás után csontot, almát és gyógynövényeket dobtak a tűzre, de feladat volt pillangók és szentjánosbogarak gyűjtése is. Ezentúl Zulejka kristálygömbből jósolt, Molnár Iza gitározott, és a játékok során jutalomtallérokat is gyűjthettek az éppen nem koszorúfonáson részt vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában