Maradandót alkottak

2017.10.24. 12:00

A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő Vasas táncegyüttes kapta idén az elismerést

DUNAÚJVÁROS A Dunaújvárosért Díjat a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes részére adományozta idén a közgyűlés. A tánccsoport egyike azoknak a helyi közösségeknek, amelyek maradandót alkottak a városért.

Körmendi Erzsébet

Az ünnepség és díjátadás utáni pohárköszöntő végén Cserna Gábor (j) gratulál Suplicz Mihálynak, Szőke Genovévának (b) és Kováts Rózsának a Dunaújvárosért Díjhoz Fotó: Ady Géza

A Vasas városunk legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező művészeti csoportja, amely jelenleg is több mint 100 fiatalnak helyet adó kulturális közösség. A táncegyüttes 1952-es megalakulása óta több generációt nevelt a kultúra, a művészetek, a mozgás szeretetére. Az elmúlt hatvanöt évre visszatekintve kimagasló és eredményes tevékenységet végez. A kezdeti próbálkozások elsősorban a közösségi rendezvények, felvonulások színesebbé tételét célozták. Röviddel az alakulás után, 1954-től Wünsch László dolgozott a tánckarral. 1965-ben Dunaújvárosban rendezték a Vasas Néptánc Fesztivált, az együttesnek ebben az évben lett művészeti vezetője és koreográfusa Péterffy Attila. 1980 őszén vette át Neuwirth Annamária és Szögi Csaba a vezetést, akik nagy lendülettel láttak neki az akkor már 400 főt számláló utánpótlás megszervezéséhez. Innentől datálódik a néptánc mellett a táncszínházi műhely, amely országosan is egyedülálló, példaértékű volt. Külföldi fesztiválok fődíjai és nívódíjai bizonyítják a magas minőségű munkát. 1992-ben Rácz Attila, majd pedig Halmi Zoltán és Balogh Edina irányította a munkát. Az utóbbi két szakmai vezető is időt és fáradságot nem kímélve dolgozott, elérte azt, hogy 2002-ben a táncegyüttes fennállásának 50 éves jubileumi műsorával fergeteges sikert aratott. Bizonyítást nyert, hogy nekik is sikerült megindítani azt a folyamatot, ami az elődöket a szakmai sikerek magaslataira emelte. 2012-től, a 60. jubileum megszervezésétől napjainkig Szőke Genovéva és Suplicz Mihály szakmai irányításával dolgozik a nagy múltú közösség.

Az ünnepség és díjátadás utáni pohárköszöntő végén Cserna Gábor (j) gratulál Suplicz Mihálynak, Szőke Genovévának (b) és Kováts Rózsának a Dunaújvárosért Díjhoz Fotó: Ady Géza

Az MMK fenntartóként, az együttest támogató alapítvánnyal karöltve azon dolgozik, hogy támogassák az együttes fejlődését, minőségi tevékenységét. Hazai fesztiválok díjai, szólótáncosi díjak bizonyítják a jelenleg is folyó magas szintű szakmai munkát. Hosszú évek után ismét külföldön képviselik hazánkat, és hirdetik a magyar néptánc páratlan szépségét! Az elmúlt 5 évben szinte teljes generációváltás zajlott az együttesnél. Jelenleg a nagy együttes 4 utánpótláscsoporttal dolgozik. Dunaújvárosban bizonyította a Vasas amatőr néptáncosok serege, hogy táncszeretete, felkészültsége alapján továbbra is megilleti az a kiemelkedő szerep, amit a magyar néptáncmozgalomban nemzetközi és hazai színtéren is betöltött.

A Vasas táncosai és vezetői az ünnepséget és a díjátadást követően a Bartók színházban tegnap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában