Az idő lejárt

2024.06.11. 13:00

Véget ért az egységes kérelmek benyújtásának ideje

Jelentősen megváltoztak a közelmúltban az egységes kérelem leadásának szabályai, és a gazdáknak ehhez kellett igazodnia. Mindegy, hogy valaki saját magának készítette el, vagy segítséget kért, a határidő június 10. volt. A leadás szabályairól, változásairól, nehézségeiről Varga Imre Istvánt, a NAK megyei elnökét kérdeztük.

Palocsai Jenő

Szinte minden évben fel van adva a változókkal teli lecke a gazdáknak, ám a falugazdászok sokat segítenek

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Mennyire nehezítették meg a kérelmezők dolgát a változások?

– Először is a változás nem csak nehézséget, hanem könnyebbséget is hozott, hiszen másfél hónapról két hónapra nőtt a szankciómentes beadási időszak hossza, ez mindenképp pozitív. Az tény, hogy évről-évre alkalmazkodni kell a változáshoz. Szinte mindig változik a feltételrendszer, a jogszabályi követelmények. Az ezeknek való megfeleléshez pedig naprakész ismeretanyag szükséges. Ez olykor nehézséget jelent, de a falugazdászaink felkészültek és maximális segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.

Mi a gyakorlat? Az utolsó pillanatra hagyják a gazdák a leadást, vagy folyamatosan érkeznek be a kérelmek? Például egy héttel a határidő lejárta előtt a gazdák hány százaléka teszi meg, amit kell?

– A gazdálkodók körülbelül 92 százaléka nyújtotta be az egységes kérelmét Fejér vármegyében a határidő előtt egy héttel. Nálunk az arány valamennyivel jobb, mint az országos átlag. Falugazdászaink segítségével 3.731 fő adta be az egységes kérelmét, 1075 fő pedig önállóan vagy egyéb szaktanácsadó által készítette el az anyagot.

Nagyjából hány hektárt érint ez vármegyénkben, és ez mennyire terheli le a falugazdászokat?

– A megközelítőleg 272 ezer hektárból 169 ezer hektárra már beadták a kérelmet. Mintegy 90 000 hektár pedig amivel már foglalkoztak, lementették, de még nem adták be. Mintegy két hónapja, április 10-től június 10-ig ez a feladat mindenképp prioritást élvez. Ez az időszak többlet terhet ró a falugazdászainkra, de természetesen megoldják a feladatot, ami azt jelenti, hogy mindenki kérelmét beadják, aki hozzájuk fordul. Szakmai tudásukkal azoknak is segítenek, akik maguk kívánják beadni kérelmüket. A megnövekedett feladatok ellátásához szükség volt a falugazdászok létszámának növelésére, áprilistól 6 új munkavállalóval nőtt vármegyei szervezetünk létszáma, így kollégáink esetében az egy főre jutó ügyfél létszám csökkent, ebből viszont következik, hogy az egy gazdálkodóra jutó idő nőtt.

A határidő letelt. Mit tehet, aki nem készült el idejében? Érdemes leadni inkább hiányosan, mert majd később lesz hiánypótlás, vagy csak egyben és készen mehet?

– Hiánypótlási lehetőség nincs, csak teljes kérelem adható be. Ha nem sikerült leadni, akkor minden elveszett erre az évre, a június 10-i határidő jogvesztő, utána már nem adható be kérelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában