A fogyasztói árakat monitorozta a hivatal

2024.06.11. 14:00

KSH: egy év alatt közel harminc százalékkal drágult a cukor

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint májusban a fogyasztói árak átlagosan négy százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A KSH adatai szerint legnagyobb mértékben a cukor ára növekedett.

Héjj Vivien

A KSH szerint egy év alatt közel harminc százalékkal emelkedett a cukor fogyasztói ára

Forrás: pexels.com

Az elmúlt egy év árváltozásait illetően a hivatal beszámolójából kiderül: az élelmiszerek ára 1 százalékkal nőtt, ezen belül legnagyobb mértékben – 29,6 százalék – a cukor fogyasztói ára emelkedett, ezt követi a kakaó, a gyümölcs- és zöldséglé, valamint a büféáruk és a sertéshús. A termékcsoporton belül jelentősen – 22 százalékkal – csökkent azonban a tojás ára, valamint árcsökkenés tapasztalható többek között a liszt, a tejtermékek, a száraztészták és a kenyerek árait illetően is.

A járműüzemanyagok 9,2, a szolgáltatások átlagosan 9,5, a szeszes italok és a dohányáruk 3,5, a gyógyszerek 6,4 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 2,4, a tartós fogyasztási cikkekért pedig 1,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban.

2024 áprilisához viszonyítva bár a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek, az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal nőtt. Az elmúlt hónapban legnagyobb mértékben – 0,9 százalék – a szolgáltatások ára emelkedett, ezen belül a belföldi üdülések 3,4 százalékkal kerülnek többe. A háztartási energia 0,9, az üzemanyag 4,4 százalékkal volt olcsóbb volt májusban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában