Nyitott szertárkapuk

2024.05.26. 16:40

Vasárnap egy napra minden gyerek tűzoltóvá válhatott (galéria)

2012 óta gyereknapon minden évben kinyílnak a székesfehérvári Tűzoltólaktanya szertárának kapui, hogy a lánglovagok elbűvöljék a kicsiket a különféle felszerelésekkel, autókkal és persze az óránként megrendezett tűzriadóval.

Borsányi Bea

Sokan oltottak tüzet a puttyonyfecskendőkkel is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Már a reggeli nyitáskor komoly sor állt az Óvoda utcai bejáratnál, izgatott gyerekek sora várta, hogy bebocsátást nyerjenek a rejtélyek világába, felülhessenek a piros tűzoltóautókra és mindent kipróbáljanak, megfogjanak, megnézzenek, amit csak lehetséges! – Ilyenkor egy napra minden kisgyerek tűzoltóvá válhat és szakértő segítség mellett kipróbálhatja többek között a gépjárműfecskendőket és más eszközöket, illetve szakfelszerléseket, amikkel dolgozunk. Bele lehet ülni a tűzoltóautó létrájába, de akár célba is lőhetnek a puttonyfecskendővel – mutatott körbe a laktanya oldalában Rideg Norbert, tűzoltóőrnagy, a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság megbízott parancsnoka. 

Az biztos, hogy vasárnap senki nem unatkozott, aki ellátogatott a tűzoltólaktanyába. Kora délután az óvodáskorúak voltak többen, de a hadnagy szerint a kisiskolások és a nagyobbak körében is népszerű a Nyitott szertárkapuk program, sőt gyakran a szülők is újra gyerekké válva nézik végig és próbálják ki az eszközöket. Aki elfáradt, leülhetett rajzolni, színezni, puzzle-t kirakni. Fehérvár mellett vidékről is sokan eljöttek erre a napra. Egy fehérvári család 12 éves fiával érkezett, éppen a tűzoltóautónál álltak sorba, amikor megszólítottam őket. A fiú elmondta, korábban még sosem járt ezen a rendezvényen, de nagyon érdekli minden, leginkább viszont a oxigénmaszkra és annak működésére volt kíváncsi. Kérdéseire aztán meg is kapta a válaszokat, hiszen minden jármű és eszköz mellett ott voltak a szakavatott tűzoltók is, akik ezen a napon mindenben a gyerekek rendelkezésére álltak.

A tűzoltóautó minden évben talán a legnépszerűbb
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában