Rácbánya

2024.05.30. 17:20

Új tanösvényt kapott Székesfehérvár (galéria, videó)

Sóstó után Székesfehérvár másik természetvédelmi területe, a Rácbánya is tanösvényt kapott. A kirándulóhely sokak kedvence lehet a térségben.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

2017 óta védett Székesfehérváron a Rácbánya területe, ahonnan a Velencei-hegységre is remek kilátás nyílik – mutatott rá Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője május 30-án, a terület bejárásán, ahol az új tanösvényt mutatta be Cser-Palkovics András polgármester kíséretében. Hasonló geológiai képződmény nem csak az országban, de egész Európában ritka – tette hozzá a szakember, ahogy azt is: nevezhetnénk fehérvári ingóköveknek is, ahol egyébként a bánya rekultivációja után a természet vette át a főszerepet. A Rácbánya tanösvényt jelző táblákat több helyen kihelyezi a város, ezzel is jelezve, hogy a Sóstó Természetvédelmi Területe után Székesfehérvár másik természetvédelmi területén, a Rácbányában is tanösvényen sétálhatnak végig mostantól a kirándulók.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Olyan tanösvényt szerettünk volna létrehozni itt, ahol megmutathatjuk a terület fantasztikus élővilágát, értékeit, geológiai jellemzőit. Nagyon fontos helyszín lesz tehát a Rácbánya a környezeti nevelés szempontjából – tette hozzá Csete Gábor, megemlítve, hogy a Bregyó mögött is hasonló terveik vannak.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: Rácbánya a város egyik legszebb kirándulóhelye, ahol azonban olyan közösségi teret akartak létrehozni, amellyel nem károsítják annak természeti értékeit. Dizájnos, mégis a környezetbe illő táblát kapott a tanösvény, mutatott rá a polgármester, aki arra kérte a Rácbányába érkezőket, hogy aki teheti, kerékpárral, autóbusszal, gyalogosan közelítse meg a helyszínt, ezzel is kímélve a környezetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában