Országos szinten az első

2024.05.27. 14:00

Okostantermet kapott az Arany János Iskola Székesfehérváron (galéria)

Bemutató oktatással egybekötött csekkátadó ünnepség zajlott május 27-én, hétfőn, az Arany EGYMI-ben. A nevelők és a fiatalok bemutatták, hogyan illeszthető be a digitális világ, a robotika, a tanulás mindennapjaiba. Az Arany az első olyan szegregált intézmény az országban, amely okostantermet kapott.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben okostantermet alakítottak ki az átadó ünnepségen megjelentek a termet használó tanulók, a támogatók, a város, valamint az iskola vezetése is.

–A mai modern világban, az új körülményekhez igazodva nagyon nagy segítség számunkra egy ilyen okostanterem, hiszen eddig ilyen digitális eszközeink nem voltak. Márpedig a mi gyerekeinknek nagyon fontos az, hogy minden tudást úgy tudjunk nekik átadni, hogy több érzékszerven keresztül, vagyis megfogva, látva, hallva tudják elsajátítani. Arról nem is beszélve, hogy természetesen őket sem kerüli el az a digitális robbanás, ami napjainkat jellemzi– nyilatkozta Mészárosné Törzsök Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója.

Mint kiderül, az okostanteremhez képzés is tartozik.

–A képzés egész évben folyt, így a teljes tanévet átölelte. Mivel az iskolánk több feladatot lát el és több intézményegységből áll, ezért úgy határoztunk, hogy mindegyik területről vegyenek részt kollégák az oktatásban, hiszen meg kell adni az egyenlő hozzáférés esélyét. Ennek megfelelően öt kolléga vett részt a képzésen egy tanéven keresztül, így elsajátíthatták, hogy minden tantárgy esetében beilleszthetők a digitális eszközöket–mondta a főigazgató. 

A jelentős korábbi támogatásokról és az Arany EGYMI-ben kialakított okostanterem finanszírozásával kapcsolatban a következőket mondta Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója:

–Kiemelten fontos számunkra a folyamatos fejlődés és a fenntarthatóság. A mai nap egy nagyon szép összefogás eredménye. A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány és az Arany János Általános Iskola egy speciális programot dolgozott ki, ami az akadályoztatott fiatalok digitális fejlődését segíti az okostanterem létrehozásával. Ilyen okostanterem számos másik fehérvári intézményben megvalósult már, többhöz az Arconic is hozzájárult. Most 45 ezer dollárt ajánlottunk fel erre a célra, de ez nem az első, hiszen az elmúlt években, 2017 óta, 110 ezer dollárral támogattuk a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványt. Éves szinten 100 millió forint az az összeg, amit az Arconic Alapítvány Székesfehérvár és vonzáskörzetében ilyen célokra költ–mondta Varga Zsuzsanna.

Az okostantermek kialakításának elindítója és mozgatórugója a kezdetektől fogva a város önkormányzata volt.

–Amikor az okostanterem programot elindítottuk, akkor abból az alapelvből indultunk ki, hogy a mai fiatalok, a mai diákok bármelyik iskolába is járnak, a digitális világba nőnek bele, és ezt kell majd megtanulniuk. Emellett fontos az is, hogy ez a tudás felnőttként is segít nekik érvényesülni, megtalálni a saját helyüket. Így indult el az Alba Innovár és ezen a digitális élményközponton keresztül cégek támogatásával, iskolák, intézmények együttműködésével megvalósult a cél, hogy minél több iskolában legyen okostanterem. Az általános iskolákban már a végéhez érünk a programmal, de az Aranyban különleges helyre került ez a okostanterem, ami abszolút készség és képességfejlesztő–fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A bemutatóórát a meghívott vendégek, adományozók, városi vezetők előtt tartották meg a pedagógusok és a tanulók, színvezérelt robotokkal és az újraélesztés fontos részleteivel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában