Izgalmas eredmények

2024.05.25. 15:00

Leletek a középső újkőkortól a késő középkorig

Kerámiatöredékeket, pattintott és csiszolt kőeszközöket, például baltákat, nyílhegyeket is találtak már a régészek a Tabajdtól Dunáig tartó kutatásaik során. A régész-muzeológus szakember a feol.hu-nak elmondta: a későbbiekben akár előadást is tartanak a helyieknek az eredményekről.

S. Töttő Rita

Terepbejárás a Váli-völgyben

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum/ Urbán Dániel

Tabajdtól egészen a Dunáig végzik kutatásaikat a régészek a Váli-völgyben. A kutatások során a középső újkőkortól egészen a késő középkorig szinte minden régészeti korszakból találtak már leleteket a szakemberek. Gergácz Rebeka, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régész-muzeológusa a feol.hu-nak részleteket is elárult a kutatásokról.

- A váli-völgyi kutatás egyrészt a Nemzeti Régészeti Topográfiai Program része, másrészt pedig a doktori kutatásom témája is, ahol elsősorban a kora és késő vaskori - Hallstatt-, illetve La Tène-kultúra - településeit és azok egymással való kapcsolatát szeretném jobban megismerni. A Váli-völgyben Tabajdtól Baracskáig kijelölt kutatási terület valójában egy másiknak, az Iváncsa környékét vizsgáló projektnek a kiegészítése, így az általam is vizsgált teljes kutatási terület valójában Tabajdtól a Dunáig tart. A területet a Váli-víz síkvidéki szakaszán jelöltem ki, annak az árterében, illetve első teraszain, mivel a régészeti korokban leggyakrabban ezeken a területeken éltek az emberek.

Az eddig talált leletek kapcsán pedig elmondta: a terepbejárások során a középső újkőkortól egészen a késő középkorig szinte minden régészeti korszakból találtak már leleteket.

Kerámia leletek
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum / Gergácz Rebeka

- A leggyakrabban kerámiatöredékeket gyűjtünk a felszínen, de pattintott és csiszolt kőeszközöket, például baltákat, nyílhegyeket is több alkalommal találtunk már. Illetve ritkábban üveg és fém tárgyakat, utóbbiakból a Szent István Király Múzeum régészei és önkéntesei gyűjtöttek eddig többet a területről.

A gyűjtött leleteket először mossák, datálják, ha szükséges restauráltatják, a későbbiekben pedig a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Szent István Király Múzeum gyűjteményeibe fognak kerülni.

- Amennyiben lesz rá érdeklődés, akkor a későbbiekben szívesen mutatnánk be néhány leletet, illetve az izgalmasabb eredményeket a helyieknek is egy-egy előadás keretében, de ez majd a kutatás előrehaladottabb állapotában lesz aktuális, amikor a terepi adatgyűjtéseknek már a vége felé járunk – tette hozzá a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában