„Attól vagyunk magasak…, akiknek a vállán állunk”

2024.05.22. 17:15

Könyvbemutató a Szerelemfociról, ami a mienk is lehetne

Sajtótájékoztatón mutatták be a Szerelemfoci című kétkötetes könyvet Felcsúton, melynek írója Zsohár Melinda és Oláh János, szerkesztői Major Anita és Margittai Gábor. Kezdeményezője Orbán Viktor.

Nagy Zoltán Péter

A teljes könyvkészítő stáb. A Szerelemfoci egyik írója, Zsohár Melinda újságíró, Major Anita és kezében az éppen Nagybányán forgató Margittai Gábor szerkesztőpáros, kiadó és Oláh János bácsi, az örökös kapus, az egykori csapatkapitány, Felcsút múltjának nagy kutatója

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

– Olyan dús a mi édesanyanyelvünk, oly’ gazdag. Nekünk a legbensőségesebb érzésünkre is két szavunk van: a szeretet és a szerelem, és minden magyar érzi e két szó erejét. Az utóbbi az, ami már öleléssel fokozódik, mit is választhattam volna egy települési történet, egy hagyománykutató könyv címének, ha nem a Szerelemfocit? Mert ebben a könyvben a futball csak apropó, ez a mi őseinkről, a mi hagyományainkról, a mi szüleinkről, nagyszüleinkről, dédszüleinkről szól, hát ezért Szerelemfoci – mondta a könyv írója, Zsohár Melinda a Fejér Megyei Hírlap tudósítójának.

„Mert nem attól vagyunk magasak, hogy nagyra nőttünk, hanem azok miatt, akiknek a vállán állunk. Aki innen indult, tudja, hogy mások, a többiek nélkül nem sikerült volna, és sohasem felejti el, hogy kinek köszönheti a sikert.” – írta a Szerelemfoci előszavában Orbán Viktor miniszterelnök. Sajtótájékoztatón mutatták be a Szerelemfoci című kétkötetes könyvet május 21-én Felcsúton. Zsohár Melinda szavakba öntötte mindazt, amit Oláh János több évtizedes szorgalommal és munkával összegyűjtött. János bácsi régi vitéz, tősgyökeres felcsúti legény, ahogy a miniszterelnök fogalmazott: az örök kapus. Hiszen az 1971-es Felcsút SE csapatkapitánya és hálóőre volt.

Nekik köszönhető, hogy otthon lehettünk Felcsúton. Oláh János író, Major Anita szerkesztő, Orbán Viktor miniszterelnök, a könyv ötletgazdája, Zsohár Melinda író, a Fejér Megyei Hírlap újságírója és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke, a könyv költségeinek finanszírozója
Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A sajtótájékoztatón szerzők, szerkesztők és a kezdeményező Orbán Viktor figyelemreméltó gondolatokat osztottak meg a sajtó képviselőivel, de mint helyi, Fejér vármegyei tudósító úgy éreztem, nagyon is otthon vagyok. Felcsúti szakember, alcsútdobozi író – aki mellesleg a megyei lap újságírója –, csabdi szerkesztőpáros és a mi kutyánk kölyke, aki az ország dolgait egyengeti, meséltek egy könyvről s annak születéséről. Könyvbemutatón még soha nem éreztem magamat ennyire otthon. Mindezt János bácsi, az „örök kapus” alaposan megfejelte, amikor egy nagy csokor virággal megköszönte hitvesének a könyv készítésekor tanúsított türelmét, majd elcsukló hangon a közösen eltöltött 52 évet.

Született egy könyv. Mondhatnánk, mi nem felcsútiak vagyunk, miért kell ez nekünk, de erre is vastag magyarázatot kaptunk. – Nem értek a focihoz, egyáltalán a sporthoz, de írhattam erről a faluról, ezekről az emberekről, múltról és ezzel együtt a jövőről teljes szabadsággal. Hiszem, hogy ez nem kiváltság, bármely falu megteheti mindezt. Nevezzük példának! – mondta szenvedéllyel Zsohár Melinda Fejér Megyei Hírlapnak.

És bizony így van. Bár Felcsúton talán könnyebb a helyzet, mert Mészáros Lőrinc segített ennek a könyvnek a finanszírozásában, de más települések sem maradnak alul. Orbán Viktor a könyvvel kapcsolatban bejelentést tett: ha Magyarország bármely települése hasonló értékmentő könyv készítésébe vágja irodalmi fejszéjét, a kulturális kormány a költségek felét állja.

A sajtótájékoztató után a szerzők és szerkesztők, valamint Orbán Viktor találkoztak egy sátras estebédnél a felcsúti régi és új focistákkal
Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A felcsúti Gödrösben néhány suhanc fűzött bőrbogyóval egyesületet alapított 1923-ban Felcsúti Levente Egylet néven. – Miből lesz a cserebogár? Száz esztendő tele gödrökkel és tele élményekkel megszülte az akadémiát, ahonnan több neveltje a falunak a magyar labdarúgó-válogatottban képviseli hazánkat az Európa-bajnokságon – mondta a miniszterelnök.

Oláh János kérte a környező településeket, dolgozzák fel a saját történetüket, ne engedjék elveszni azt, mert így utólag látszik, mennyire hasznos is mindez. – Mi csak álmodni mertünk, de elnök úr megvalósította az álmokat – jelezte hangsúllyal Oláh János.

– Az ebben a könyvben megírt legendák, történetek még soha semmilyen formában nem jelentek meg, ezért is kuriózum a Szerelemfoci – emelte ki Zsohár Melinda.

– Ellenzéki állapotban sem szeretne tétlenkedni az ember. Sajátunk, hogy építkezzünk. Ha ellenzékben vagy, nagyon nehéz építeni, ez és a fájó végzet késztetett bennünket arra 2006-ban, hogy átmentsük Puskás Öcsi bácsi hagyatékát, hogy felépítsük az akadémiát – emlékeztetett a miniszterelnök arra, hogy miből lesz a cserebogár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában