Impozáns műalkotás

2024.05.23. 14:34

Felsőváros határában kapott helyet Bory mester felújított alkotása

Felújítás után új, impozáns környezetbe került Bory mester alkotása, a Szent György-kút, melyet Nyárai Horváth István, Felsőváros plébánosa szentelt fel.

Héjj Vivien

Földi Zoltán önkormányzati képviselő mellett Bory Jenő hozzátartozói is jelen voltak az alkotás felszentelésén

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Több mint egy évszázada, 1922-ben készítette Bory Jenő szobrászművész a Szent György-kutat, amit aztán Székesfehérvárnak adományozott. A mű eleinte a Zichy ligetben kapott helyen, majd 1960-ban áthelyezték a Barátság ligetbe, onnan pedig felújítása után immár a Berényi út és a Tompa Mihály utca által közrefogott Illyés ligetbe került.

– Úgy éreztem, a Barátság ligetben egy kicsit elfelejtődött a kút. Az idősebb generáció még emlékszik arra, hogy a ’70-es évekig ivóvíz is folyt belőle, de utána valahogy a feledés homályába merült. Kocsis Balázs szobrászművész a 2000-es évek tájékán restaurálta az alkotást, de azóta eltelt 2,5 évtized, és a kút nagyon rossz állapotba került – beszélt a felújítás előzményeiről Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője.

A felújítás után az Illyés ligetbe került Bory Jenő alkotása
Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az elmúlt időszakban Nyakas Pál kőfaragó mester segítségével és a városgondnokság közreműködésével megújulhatott, majd új helyére kerülhetett Bory mester alkotása. Földi Zoltán hangsúlyozta, a kútnak már nincs vízfunkciója – ez egy tudatos döntés volt –, így most kizárólag műalkotásként van jelen a város életében.

– Fontos prioritás volt, hogy az alkotást sokan láthassák és ne kerüljön ki Felsővárosból, valamint szerettük volna, hogy a Bory várra nézve irányadó legyen. A jövőben a Szent György-kút közvetlen környezete is megújul, padokkal, irányítótáblákkal egészül ki – tette hozzá a képviselő.

A felújítás kapcsán Nyakas Pál kőfaragó mester elmondta, a munkálatok legfőbb célja az alkotás megmentése volt. A kapcsolódó költségeket – restaurálás, szállítás – önkormányzati képviselői és polgármesteri keret fedezte. Bory mester alkotását Nyárai Horváth István, Felsőváros plébánosa szentelte fel, az eseményen Bory Jenő unokája is jelen volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában