Zsákbamacska és kürtőskalács, veterán motorok és pónifogat

2024.05.27. 20:30

Civil nap és gyermeknap Kőszárhegyen

Évekkel ezelőtt merült fel a gondolat, hogy jó lenne egy olyan rendezvény Kőszárhegyen, amelyen a helyi civil szervezetek, közösségek bemutatkozhatnak a falu régi és új lakosainak. Ez a törekvés valósult meg most a civil nap és a gyermeknap programjával Irsa-Borján Dóra önkormányzati képviselő vezényletével, aki ötletgazdája és egyben főszervezője is volt az eseménynek. A munkában két képviselőtársa, Nagy Gábor és Fogasné Bognár Judit segítette.

Körhinta vízi, légi és földi járművekkel

Fotó: Borján Péter

Szombat délelőtt a gyerekek „elfoglalták” a település Piac terét és faluházának udvarát. A nap folyamán több mint 130 gyerkőc látogatott ki a rendezvényre. Mire megnyíltak a kapuk, a helyi civil szervezetek képviselői már nekiláttak az ebédfőzésnek, a finom étkek elfogyasztására pedig szeretettel várták a falu lakosságát. A bográcsokban, üstökben többféle gulyás rotyogott, melyhez az asszonyok sajtos pogácsát is sütöttek, valamint többféle pörkölt is készült, így délidőben mindenki kedvére válogathatott a kínálatból. Sőt, az óvoda dolgozói a gyerekeket bolognai spagettivel lepték meg. A „gasztronómiai fronton” Takács István alpolgármester és Szentes János önkormányzati képviselő segédkezett a különítményeknek.

Kicsik és nagyok különböző játékokkal játszhattak a gyermeknapon. Volt ugrálóvár és népi játszóház, és ha némileg elfáradtak, megpihenhettek egy kicsit a körhintán, a kisvonaton. Az alkotni vágyók a kézműves sátor alatt festhettek, rajzolhattak, színezhettek, de nagy népszerűségnek örvendett az arcfestés és a csillámtetoválás ugyancsak.

Fess, rajzolj, színezz!
Fotó: Borján Péter

A civil szervezetek nemcsak jó ebéddel járultak hozzá a naphoz, hanem igyekeztek érdekesebbé, színesebbé tenni a rendezvényt. Így meg lehetett közelről szemlélni a polgárőrautót, az érdeklődők lelkesen bolyonghattak a veterán motorok között, délután pedig pónifogat is rendelkezésre állt.

A bemutatkozások során 12 egyesület, szervezet vezetője, képviselője foglalta össze néhány mondatban, hogy mióta működnek és mivel foglalkoznak a hétköznapokban. Végezetül Borján Péter polgármester köszönte meg a civilek jelenlétét és munkáját a közösség életében.

A délután második felében Bíró Kriszti zenés-dalos gyermekműsorával varázsolt, majd kicsik és nagyok a Szedtevette zenekar táncházában ismerkedhettek a néptánccal, népzenével, fináléként az Öt-lett zenekar műsora szolgált. A hangtechnikai segítséget Gáspár Csaba alpolgármester nyújtotta egész nap. A kőszárhegyi gyerekek a helyi vállalkozók felajánlásából zsákbamacska ajándékot, valamint kürtőskalácsot kaptak.

Szerző: Kosztolányi Éva

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában