Zenei kincsekkel a természeti kincseinkért

2024.05.14. 15:54

Az évszakokat idézték a klímavédelem jegyében szervezett koncerten

A székesfehérvári Primavera Kórus is igyekszik tenni a maga módján a klímavédelemért. A fontos, jövőnket befolyásoló témát a középpontba állítva rendeztek koncertet a minap a Hotel Magyar Király kupolatermében.

Bokros Judit

Burján Orsolya karnagy vezényelte a Primavera Kórust és a Sing For Joykamarakórust is

Fotó: Simon Erika

A nagy hagyományú, 1972 óta működő kórus – amelynek alapító karnagya, művészeti vezetője a 2022-ben elhunyt Horányi Ottilia volt, akit Szarka Andrea követett, tavaly óta pedig Burján Orsolya a vezető – rendszeres szereplője a székesfehérvári zenei eseményeknek. Legutóbb „Kincseink az évszakok” címmel léptek fel, az eseménynek pedig azt az alcímet adták, hogy „Kórusmuzsikával a klímavédelemért”.

A kórus is szerette volna ráirányítani a kultúraszerető, - fogyasztó emberek figyelmét a „zöld” témára, ennek jegyében állították tehát össze a műsort. A Hotel Magyar Király kupolatermében a tapasztalt, több zenei formációban is jelen lévő Burján Orsolya karnagy a kezdés előtt elmondta: a zene erejével kívánják megmutatni az évszakok szépségét, majd később minden egyes zeneszámot ismertetett röviden.

Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntőjét azzal kezdte, hogy a Primavera az elmúlt hétvégén kiemelt szerepet játszott a város zenei életében, hiszen a koncert mellett egy versenyen is szerepelt. Majd a kórus méltatása után elmondta: az esemény célja a klímavédelem, a tudatos fogyasztás hangsúlyozása. A „Kincseink az évszakok” című koncerttel a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nemes, környezetbarát tartalmat is lehet fogyasztani – például kórusmuzsikát, művészeti élményeket. Ezáltal előtérbe kerülnek az igaz értékek.

A műsort a Primavera Kórus kezdte, majd négy zenész – Hámori Zsófia (fuvola), Burján Gabriella (hegedű), Pillár Tamás (brácsa), Kárász András (cselló) – következett, őket a Sing For Joy nevű kamarakórus követte (tagjait tekintve átfedésben a Primaverával), zárásként pedig ismét a Primavera, majd az összkar következett.

A közönség különféle korszakokból származó, gondosan válogatott műveket hallhatott, amelyek az évszakok hangulatát idézték meg. Elhangzott például Felix Mendelssohn-Bartholdytól „A csalogány”, Claude Debussytől a „Holdfény”, Daróci Bárdos Tamástól a „Tavaszi leánytánc”, vagy Astor Piazzollától a „Libertango".

A szép, harmonikus koncert végén Szarka Andrea kórustag köszönte meg a részvételt, aki pedig szeretett volna, az adományozhatott is a környezet, a klíma megóvása mellett kiálló kórusnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában