Több tízmillió éves természeti örökség

2024.05.17. 11:30

Andezit telér: Ritka geológiai látványosság Sukorón

Turisztikai értéket teremtettünk. Életre kelt a kőbe zárt földtani kincs történelme – mondta a geológiai pihenőpont csütörtök esti átadóján Sukoró polgármestere az érdeklődő lakosok, képviselő-testületi tagok és Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökének jelenlétében.

Kecskés Zoltán

Ritkaságszámba menő geológiai látványosságot mutattak be Sukorón.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva faluvezető kulcsfontosságúnak nevezte az „Andezit telért", mint helyi természeti értéket, amely országos szinten is egy ritkán előforduló geológiai különlegesség, amelyről bár sajnálatos módon megfeledkezett az utókor az évtizedek folyamán, majd hányattatott sorsa jutott, de összefogással, természetvédő szakemberek és természetszerető barátok közreműködésével, pályázati forrásnak köszönhetően sikerült megmenteni. Ma már mint helyi látványosság áll kivilágított környezetben, a Bölcsőde és Óvoda fejlesztése során épült parkoló és mögötte elhelyezkedő játszóudvar északi oldalán.

Bárki számára könnyen és biztonságos módon megtekinthető, kivilágított környezetben a Bölcsőde és Óvoda fejlesztése során épült parkoló és mögötte elhelyezkedő játszóudvar északi oldalában. 
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A polgármester asszony visszatekintésében megemlékezett mindazokról, akik hozzájárultak a turisztikai látványosság létrejöttéhez:

– 2011-ben Schultz György természetvédő és Tarsoly Péter barlangkutató megkerestek a telér ügyével kapcsolatban, és Eszterhás Istvánnal, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Vulkánszpeleológiai Kollektívájának vezetőjével – aki sajnos már nincs köztünk –,  a nemes kezdeményezés mellé álltunk. Ennek köszönhetően 60 év elteltével újra "felfedezésre" került az elfelejtett földtani látványosság, immáron azzal a gondolattal, hogy kiemeljük ezt a különleges geológiai jelenséget az ecetfáktól, kőtörmeléktől és szeméttől elborított rejtekéből. 2021-ben végre megoldást találtunk tervük kivitelezésére egy sikeres Leader pályázat elnyerésével, melynek eredményeképpen lehetővé vált a telér feltárása, megtisztítása és védelem alá helyezésének a megindítása. Turisztikai értéket teremtettünk. Ma már óvjuk, védjük, vigyázunk rá, örökül adva a következő generációk számára, hogy ők is részesei lehessenek a 30 millió éves csodának, amit az Andezit telér jelent számunkra.

Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva kulcsfontosságúnak nevezte az „Andezit telért", mint helyi természeti értéket.
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A projekt kapcsán Molnár Krisztián vármegye elnökként és sukorói lakosként is megköszönte a természeti örökség megőrzését, hogy a több mint 8,5 millió forintos beruházással kiépült geológiai pihenőpont hozzájárulhat Sukoró és a Velencei-tó turisztikai vonzerejének növeléséhez. Mindemellett kiemelte az elmúlt időszak kézzel fogható és látványos fejlesztéseit is, példaként említette a Sukorói Óvoda és Mini Bölcsőde új épületének átadását, a Fiatalok Házának megépülését és az új focipályát is, de a következő ciklus nagy célját, a nyolcosztályos általános iskola megépítését is kilátásba helyezte. Mindezek után partnerségéről és a közös munka folytatásáról biztosította a polgármester asszonyt és csapatát, hogy tovább fejlődhessen a település. 

A köszöntőket követően Tarsoly Péter barlangkutató tartott kisebb előadást a megjelent sukorói lakosoknak az Andezit telérről.

Tarsoly Péter barlangkutató, a geológiai pihenőpont átadóján.
Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában