Ünnepi állománygyűlés

2024.05.14. 13:39

A Vegyivédelmiek napját ünnepelték a fehérvári városházán (galéria)

A székesfehérvári városháza dísztermében ünnepelték a katonák a Vegyivédelmiek napját kedden. A városban – emelte ki az alpolgármester - a honvédség jelenlétének mindig is kiemelt szerepe volt.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A székesfehérvári városháza díszterme adott otthont május 14-én, kedden a Magyar Honvédség Sodró László 102. Vegyiharc Ezred Vegyivédelmiek napja alkalmából tartott állománygyűlésnek. Hajnal István ezredes, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának megbízott parancsnoka az ünnepi alkalom apropóján emlékeztetett: időszámításunk szerint 304. május 4-én keresztény hite miatt végezték ki Szent Flóriánt, akit bajtársai emberségéért, a harcok során mutatott hozzáértéséért, bátorságáért és főként az igazsághoz való ragaszkodásáért tartották nagyra. Majd a 74 évvel ezelőtti eseményeket emelte ki a parancsnok: 1950-ben ugyanis megalapították a Magyar Honvédség kötelékében a vegyiharc osztályt, valamint a 9. Önálló Vegyiharc Századot. 1951-ben már a vegyivédelem szó is megjelent a katonai dialektusban – mutatott rá Hajnal István ezredes, hozzátéve: az alakulat, megannyi átszervezést megélve, 2000-ben települt át Székesfehérvárra. Tavaly óta az ezred Sodró László ezredes nevét viseli, s ezzel együtt átvette a megszűnt Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ feladatait is. Az elmúlt időszakból emlékeztetett a vörösiszap katasztrófára és a pandémiás időszak nehézségeire is, melyekben a vegyivédelmiek jelentős szerepet vállaltak.

Veres József ezredes, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred ezredparancsnoka az elmúlt évek történései, a világban zajló konfliktusok és folyamatok kapcsán rámutatott: ennek a fegyvernemnek a léte elengedhetetlen ma is. Lehner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta: a városban a honvédség jelenlétének mindig kiemelt szerepe volt, majd megköszönte a katonáknak a magas színvonalú munkát s a folyamatos, töretlen szakmai fejlődést, mellyel szolgálatukat teljesítik. A Vegyivédelmiek napja ünnepsége elismerések átadásával folytatódott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában