Hétvezér est: a magyar pásztorfurulya

2024.04.15. 13:31

Viasz Zoltán előadása Fehérváron

Két hét szünetet követően a Fejér Szövetség 633. Hétvezér estjén Viasz Zoltán furulyakészítő, sípfaragó A magyar pásztorfurulya címmel tart előadást április 16-án, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

A Hétvezér est vendége: Viasz Zoltán

Forrás: Facebook

– A Sárbogárdon élő kézműves a Fejér Vármegyei Népművészeti Egyesület tagja, s több mint húsz esztendeje készít népi fúvós hangszereket. Elsősorban különféle magyar pásztorfurulyákat és gyermeksípokat farag, de szívesen kísérletezik a szomszédos vagy a rokon népek hangszereivel is – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Amint megtudtuk: Viasz Zoltán elsősorban természetes anyagokkal, régi kézműves módszerekkel, kéziszerszámokkal dolgozik, így hangszerei egyediek, nincs két egyforma közöttük. Kedvelt alapanyaga a bodza, melyet a korabeli pásztorfaragók is előszeretettel használtak, de szívesen dolgozik különböző nádfélékkel, bürökszárral és keserűfűszárral, és alkalmasint csonttal is. Díszítőművészetére elsősorban az archaikus geometrikus formák jellemzőek, melyeket időnként figurális elemek gazdagítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában