Megújul a községháza, érkezik az állandó háziorvos

2024.04.14. 11:32

Tavaszváró együttlét volt Vértesacsán (galéria)

Kovács Zoltán polgármester mellett maga az aktuális évszak is úgy gondolta, méltó módon köszönti Vértesacsán a tavaszváró rendezvényre érkező helybélieket. Szinte nyári melegben tölthették az időt szombaton a vértesacsaiak.

Tihanyi Tamás

Hagyományos, üstbe való ételek mellett még tejberizst is főztek az asszonyok

Fotó: Kricskovics Antal

Az általános iskola udvarán állították fel reggel a sátrakat, amelyek alatt aztán a település legjobb szakácsai megfőzték azokat az ételeket, amelyekből később bőven kóstolhattak azok, akik fontosnak érzik az összetartozást, a közös programok szervezését. Székelykáposzta, gulyás és paprikás krumpli készült el az üstökben, a gyerekek pedig tejberizsért állhattak sorba. Persze közülük csak azok, akik megéheztek, vagy megunták a szabadtéri játékokat, a régi traktorok csodálatát, az íjászkodást, vagy éppen az arcfestést.

Nem csak a gyerekek, a felnőttek is remekül szórakozhattak
Fotó: Kricskovics Antal

Az ilyen alkalmak természetesen nem csak a beszélgetésekhez, de a számvetéshez is teret adnak: erre kértük Kovács Zoltán polgármestert. Mindjárt egy jó hírrel szolgált, ugyanis három év után rövidesen végre állandó háziorvosa lesz a településnek, végre lakóra talál a szépen felújított orvosi lakás. Egyelőre Iszkaszentgyörgyről jár át az ottani háziorvos, aki egy héten négy alkalommal rendel, fogadja a falu betegeit – sajnos Vértesacsán is sok az idős, segítségre, odafigyelésre szoruló ember. A helyettesítés azonban a nyári hónapokban, legkésőbb őszre megszűnik, a családjával érkező fiatal doktornő várhatóan addigra el tudja foglalni rendelőjét.

Kovács Zoltán polgármester mellett a tavasz is méltó módon köszöntötte azokat, akik eljöttek a rendezvényre
Fotó: Kricskovics Antal

A beruházások sorában jelenleg a legfontosabb a községháza épületének energetikai felújítása. Az önkormányzat túl van a közbeszerzési eljáráson, a szerződést már aláírták a beruházóval a homlokzati nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, az akadálymentesített parkoló építése, a napelemek és a hőszivattyú felszerelése érdekében. Azonban a 2022-ben elnyert 55,5 millió forint nem bizonyulhatott elegendőnek, hiszen ma már 83 millió forintba kerül ugyanaz a szerződött munka: a fennmaradó összeget az önkormányzat a saját forrásaiból fedezi, amely nem csekély fegyvertény manapság.    

Sokan emlékezhetnek rá, amikor 2020-ban egy villámárvíz komoly károkat okozott a település bizonyos részein, amikor kiöntött a patak. A történtek nyomán kiépült csapadékvíz-elvezető rendszer jól állja a próbákat, igaz, olyan kihívás azóta sem érte, mint akkor. És ha már vízről van szó: éppen tavaly volt 30 éves a vértesacsai horgásztó, ahol alkalom adtán még gyönyörű, 25 kilós harcsákat is lehet fogni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában