Óvodacsalogató, zenés gyermekszínház, születésnap

2024.04.03. 17:00

Tavaszvárás Szederinda módra Daruszentmiklóson

Még alig hagyták maguk mögött a márciusi zsongást, már az áprilisi programokra készülnek az óvodában és a mini bölcsődében Daruszentmiklóson.

V. Varga József

Iskolanyitogató – az ovisok az iskolával ismerkedtek

Fotó: Az óvoda

Tartalmas programokkal zárult a március a Szederinda Óvoda és Mini Bölcsődében. Az Örökös Zöld Óvoda címmel kitüntetett gyermekintézményben a víz világnapja egy teljes hetet foglalt magába. A szervezésben az óvodai kollektíva mellett részt vállaltak a Dunaújvárosi Útkereső Szolgálat munkatársai is. A hetet Éva és Timi nyitotta meg, akik a papírszínházon kívül kézműves-foglalkozásokkal lepték meg a gyerekeket.

A nagycsoportosok a település iskolájába látogattak, hogy megismerjék az intézményt és a pedagógusokat. A hét, a bölcsődésekkel közösen, egy 3 kilométeres túrával zárult. A túrán a gyerkőcök megszemlélték a két településrész (Daruhegy és Kisszentmiklós) közötti csatornát és környékét, valamint rendbe tették a kishíd környékét, és a szemetet is összegyűjtötték.

– Pedagógiai programunkban nagy hangsúlyt kap a környezettudatos értékrend és szemléletformálás – mondta el lapunknak Will-Müller Krisztina intézményvezető. – Továbbá a gyermekközpontúság, melyet a játékokon, az élményközpontú kereső, kutató, felfedező tevékenységekben, a pozitív kapcsolattal a természeti és társadalmi környezettel, a szokások, cselekvések, érzelmek mintakövetéssel történő alakításával, a családi és társadalmi háttér bevonásával, az egészséges életmód kialakításával igyekszünk megvalósítani. A globális nevelésfelfogást pedig a hagyományos foglalkozási területek szintézisével szeretnénk megoldani, hiszen szükséges tudatában lennünk annak, mennyire fontos az itt dolgozóknak környezetünk egésze és helyi része.

A „szederindások” szeretik a vendégeket, ezért nyílt nappal kezdték meg a húsvétra való készülődést. A szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel közös kézműves-foglalkozáson tojások és nyuszik készültek, a finom ünnepi linzerrel egyetemben. A tojáskeresést Krajczár Arnold és Krajczárné Varga Brenda (Daruszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület) vezényelte az udvaron, majd a segítségükkel elkészült az óvoda tojásfája. Végül megérkezett Ferdinánd óriásnyúl, akivel közelről megismerkedtek a gyerekek, és ugyancsak nagyon örültek a nyuszisimogatónak.

Túra Daruhegy és Kisszentmiklós határában
Fotó: Az óvoda

Az aprónép az egyik délelőttöt Kiss Andrea könyvtáros (Daruszentmiklósi Könyvtári Információs és Közösségi Hely) révén Nyúl Péter társaságában töltötte. Az idei program alapját Beatrix Potter: Nyúl Péter világa – A nagy tojásvadászat című mesekönyv adta. A felolvasást követően a gyerekek a kedves nyuszi nyomán indultak tojáskeresésre az óvoda udvarán. A rendezvény második fele az intézménnyel szomszédos Barátságházban zajlott, ahol Sziliné Czeiner Renáta várta a kicsiket festésre kész főtt tojásokkal és nyuszis rejtvényekkel.

A csonka hetet egy újabb kirándulás zárta, melyen a gyerkőcök a Kovács család jóvoltából egy családi gazdaságot látogattak meg. Itt megfigyelhették, hogyan lesz a tojásból csoda, illetve csibe, de a vidám nyuszisimogatás sem maradt el. A baromfiudvar, a halastó melletti játék is örömteli perceket hozott.

– Az április hónap sem lesz programok híján nálunk. A hónap elején két napon keresztül várjuk a gyerekeket, hogy megismerjék az óvodát, a kispajtásokat, az óvónőket, a dadusokat. Az óvodacsalogatót április 10-én és 11-én rendezzük meg. Azután egy zenés gyermekszínház érkezik hozzánk, majd a beiratkozást követően, a Föld napján megünnepeljük óvodánk születésnapját, és természetesen a derűs majális sem marad el – tette hozzá Will-Müller Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában