Frissen Fejérből

2024.04.22. 14:00

Mi is sokat tehetünk a szúnyogpopuláció visszaszorításáért

A tavalyi csapadékos nyár és az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás miatt már erőteljesen érezhetjük a szúnyogok jelenlétét. Bár a mostani hűvösebb idő lassítja fejlődésüket. Országosan elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít, de a lakosság is sokat tehet a szúnyogok szaporodása ellen.

Feol.hu

A szúnyogok 100 millió éves evolúcióval bírnak

Forrás: MTI

Székesfehérvár köz- és külterületein már megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés, monda el Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke az ÖKK kérdésére. A szakember azt is elárulta, a gyérítés hatékonysága érdekében folyamatosan monitorozzák a vizes területeket, ám a lakosság is sokat tehet annak érdekében, hogy minél kevesebb csípőszúnyog legyen idén.

Ha figyelünk erre otthonunkban, házunk környékén, akkor visszaszoríthatjuk a szaporulatot. A szúnyogok ugyanis a legkisebb vízfelületre is leteszik petéiket, a meleg hatására pedig hamar kikelnek a lárvák, amelyek e vízből táplálkoznak, és akár egy hét alatt kifejlődnek.

A szúnyogok 100 millió éves evolúcióval bírnak, jól látszik, nagyon jó stratégiákat alakítottak ki ez idő alatt, hogy életben maradjanak. Rendkívül jó a szaglásuk, éppen ezért sem a melegvérűek, sem egy pohárkányi víz nem "bújhat el" előlük. A körforgás folytatódik, ha ezt a láncot nem szüntetjük meg az udvarunkban, akkor akár egész nyáron csíphetnek bennünket a szúnyogok, ha csapadékos lesz az évszak.

Hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében? A szakember szerint: fedjük le a vízgyűjtőhordót, tartályt, ciszternát szúnyoghálóval. Ne hagyjunk a kertben, teraszon, erkélyen lévő virágtartókban, cserepekben, kannában, madáritatóban hosszan a vizet. Figyeljünk azokra a helyekre, ahol könnyen összegyűlik az esővíz, mert ez is éppen elég ahhoz, hogy felneveljük otthonaink körül a "házi" vérszívókat. A kerti tavat - ha nem telepítünk halat, amelynek táplálékul szolgálhat a szúnyoglárva - takarjuk le, vagy, ha valamiért ez nem megy, használjunk szúnyoglárva irtó tablettákat a szúnyogok elszaporodásának megakadályozására.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában