Hamarosan új helyére kerül

2024.04.19. 18:31

Megszépült a fehérvári Szent György-kút

Hamarosan elfoglalja új helyét a felújított Szent György-kút. Bory Jenő alkotása továbbra is a Felsővárosban hirdeti a sárkányölő hős tettét, a restaurálást követően az Illyés ligetet ékesíti majd.

Bokányi Zsolt

Fotó: Földi Zoltán Közösségi oldala

Földi Zoltán közösségi oldalán adta hírül a jó hírt: "Nagy örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a Szent György kút, Bory mester alkotása, hamarosan, de már felújított megjelenésében fogja díszíteni, ékesíteni városunk Illyés liget parkját. A Bory-kút az elmúlt évben került lebontásra a Barátság ligetben, és most új helyén épül egy éves renoválása után, a Berényi úthoz közel eső Illyés liget sarkán. A kút teljes felépítése két-három hétig fog tartani, és ezt követően a fehérvári lakók remélhetőleg sokáig gyönyörködhetnek ebben az impozáns köztéri alkotásban.

Fotó: Földi Zoltán Közösségi oldala

A hosszú évtizedeken át a Barátság ligetben álló Szent György-kutat Nyakas Pál kőfaragó mester renoválta, majd a munka végeztével az alkotás új helyre kerül. Az Illyés liget díszeként hamarosan látható, Szent György és a sárkány küzdelmét megörökítő díszkút Bory Jenő alkotása, amelyet 1922-ben állítottak fel eredetileg a Zichy ligetben, majd 1960-ban a Tompa Mihály utca kiszélesedésével kialakuló Barátság ligetben helyezték el. A mostani felújítást követően továbbra is Felsővárosban, azonban a Tompa Mihály utca–Berényi út találkozásánál található park lesz az otthona. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában