Egy év múlva kész

2024.04.11. 14:30

Letették az új belváros alapkövét Bodajkon (videó)

Régi vágya volt a városnak az a fejlesztés, melynek április 11-én letették az alapkövét. A nettó 260 millió forintos, önrészt nem igénylő pályázatnak köszönhetően bővül a parkoló, megújul a tó medre és annak fala, de a malomépület teteje és a tó melletti park is.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Összegszerűen Bodajk történetének jelen pillanatig legnagyobb önkormányzati beruházása kezdődik meg áprilisban.

– Nettó értékben 260 millió forintos a pályázat és mivel ilyen nagy értékű, ezért kötelező elem az alapkőletétel, melyet a tervek szerint egy-két héten belül megkezdődő munkálatok is követnek majd. Négy pillérből áll maga a pályázat, melynek tervezése valójában már tíz éve elkezdődött. Bodajk belső területének, gyakorlatilag történelmi belvárosának felújítása folytatódik, hiszen ez ennek a második üteme. A cél, hogy egy olyan találkozási pontot alakítsunk ki, ahol 0-99 éves korig minden lakos jól érezheti, magát, és persze a hozzánk látogató turisták is – mondta Wurczinger Lóránt polgármester.

A városvezetőtől megtudtuk, hogy az említett négy pillér nem más, mint a központi parkoló bővítése és a malom épület tetőcseréje, kismértékű átalakítása, valamint a park megújítása, megszépítése, melynek keretében a fásítás, illetve új növények ültetése is megtörténik, sőt, játszótér és futókör kialakítása is várható. A legfontosabb elem természetesen a tó környékének rehabilitációja, a tófal és a meder rendbetétele.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Megkérdeztük azt is, hogy mikorra vehetik birtokba a városlakók a parkot?

– Két héttel ezelőtt megtörtént a szerződés aláírása és onnantól számított egy éven belül el kell készülnie a teljes beruházásnak, mely teljes mértékben pályázati forrásból készül, így önerőt nem kell biztosítania ehhez az önkormányzatnak – mondta a polgármester.

Az alapkövet éppen azon a helyen tette le a város vezetése, ahol az első ütem véget ért, egy térköves járda utolsó méterében. A második ütemnek köszönhetően átalakul a tó és annak környéke, és tovább kanyaroghat a járda is a platánok felé. Az acél hengerbe a képviselő-testület fotóját, egy üveg pálinkát, a Fejér Megyei Hírlap április 11-i számát, és egy Bodajk lobogót rejtettek az utókornak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában