Pátkán megkezdték a halak mentését

2024.04.01. 18:00

Jól kapnak a pontyok a Velencei-tónál

Az ünnepi hétvégén igen szép fogásokról érkezett hír, a Velencei-tónál szerencsét próbálók közül a legtöbben nem csalódtak.

Tihanyi Tamás

Az egyik eredményes horgászat bizonyítéka a Velencei-tónál

Fotó: MOHOSZ

Már március második felében, néhány napi visszaesést követően tovább folytatódott a halak, leginkább a pontyok intenzív táplálkozása, ezzel együtt a horgászfogások rendszeressé váltak a Velencei-tónál – tájékoztatta húsvét hétfőn a FEOL-t a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége. A kapások gyakoriságát a legutóbb, március 25-én elvégzett pontytelepítés tovább erősítette, így aztán a szerencsére az elmúlt napokban sem lehetett túl sok panasz. Továbbra is rendszeresen találkozni 55 cm-es méretkorláton felüli példányok fogásával, emellett a 1,5-4 kg közötti pontyok szákolása is általánosnak számít. A kárászok és keszegfélék étvágya azonban még továbbra sem az igazi, a halőrök egyelőre elvétve találkoznak fogásukkal.

Megkezdődött a halmentés a Pátkai-víztározónál
Fotó: HOFESZ

A ragadozókra április 30-ig még tart az általános horgászati tilalom a Velencei-tónál, ami persze nem jelenti azt, hogy a pontyoknak felkínált csalira néha ne kapnának rá ilyen halak. Így fogtak ki például két, egyenként 7 kilogramm körüli süllőt a közelmúltban: ezeket a példányokat természetesen vissza kellett engedni a vízbe.

Március 25-én hat és félmillió forint értékben összesen 4100 kilónyi pontyot telepített a MOHOSZ a Velencei-tóba
Fotó: MOHOSZ

Közvetve a jelenleg 140-141 centiméter mélységű Velencei-tóval kapcsolatos hír az is, hogy szombaton megkezdték a leeresztésre ítélt Pátkai-víztározó halmentését. A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a munkát a vízügyi szakemberekkel folyamatos kapcsolatot tartva végzik: lassabb ütemű vízeresztés zajlik majd az utolsó fázisban, hogy lehetőleg minél több halat sikerüljön megmenteni. Egyelőre még a „nagy vízen” történt az első halászat, melynek eredményeként több mint 7 mázsa harcsát és ezen kívül pontyot, süllőt, amurt sikerült átmenteni a Sárszentmihályi-víztározóba. A további halászatok az eresztés függvényében, az elkövetkezendő egy-két hétben történnek majd meg. Ennél sokkal vidámabb hír a HOFESZ horgászai számára, hogy több év után ismét telepítettek pisztrángot a Gaja-patak tájvédelmi szakaszán, a halak Lillafüredről érkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában