Hádész a bátorságát próbálgatja

2024.04.05. 19:00

Ismét kiscsikó született a Dinnyési Parasztudvarban (galéria)

A hirtelen jött, nyarat idéző időjárás egyre több látogatót vonz a Dinnyési Parasztudvarba, ahol Király Attila évekkel ezelőtt azzal a céllal alakította át a lovardáját, hogy megőrzi, bemutatja a hagyományos magyar paraszti életet.

Tihanyi Tamás

Hádésznak nevezték el a kiscsikót, aki egyelőre semmiben sem hasonlít félelmetes névadója, hiszen maga a megtestesült, négy lábon járó kedvesség

Fotó: Tihanyi Tamás

Azóta a tókörnyék kedvelt turisztikai célpontja lett az istállók karéja és a közeli, tavacskává szélesedett itató. Aki lovagolni szeretne, megteheti, de természetesen nem hiányozhatnak a portáról a háziállatok sem, olyan szárnyasok és négylábúak, amilyenek általában a régi Magyarország világában megtalálhatók voltak. Tyúkok, libák, kacsák, nyulak, malacok, juhok és kecskék, vagy éppen tehenek és lovak szaladgálnak és álldogálnak a kerítések mögött és várják, hogy a bátrabb látogatók megetessék őket. Nehéz volna megmondani, melyik állat a gyerekek legnagyobb kedvence: a képzeletbeli díjra bizonyosan jó esélyekkel pályázik Berta, a szamár, de leginkább a csupán néhány napos vagy hetes jövevényeknek örülnek a parasztudvar vendégei. Legutóbb épp egy kiscsikó született – Hádész lett a neve –, és már egyre bátrabban távolodik el anyja megnyugtató figyelmétől.  

Általában Király Attila és leánya, Szandra fogadja a parasztudvarba betérő vendégeket
Fotó: Tihanyi Tamás

Király Attila a nyári táborozó szezonra készül, de addig is, a betérő vendégek mellett néha nagy létszámú csoportokat fogad, mert cégek és oktatási intézmények választják időnként kikapcsolódásuk, kirándulásuk, csapatépítésük helyszínéül a nosztalgikus dinnyési gazdaságot. A kiöregedett, megfáradt rocker külsejű gazda megszokta a gyerekek örömét, de még mindig meglepődik azon, hogy az idősebbek mennyire szeretik szemükkel simogatni a régen látott állatokat, kezükkel érinteni a sok éve még munka közben használt szerszámokat. Ismerős szagokat keresve belefordulnak a szélbe, és hallgatják a megviselt traktor zakatolását, amikor Attila egy körre elviszi az arra lelkesen vállalkozó gyerekeket. Ilyenkor elhomályosodik a szemük, kihunyt fiatalságukra gondolnak – és visszatérnek.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában