Szükség lenne rá

2024.04.12. 20:30

Gyermekek számára szeretne létrehozni átmeneti otthont Székesfehérvár

Gyermekek számára szeretne létrehozni átmeneti otthont Székesfehérvár. Magyarországon alig néhány hasonló működik vidéken.

S. Töttő Rita

Székesfehérváron a családok átmeneti otthonában élhetnek jelenleg gyerekek, de ott is csak szülővel. Ezért lenne szükség egy kizárólag gyermekek elhelyezésére lehetőséget adó intézményre

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron a szociális háló alapellátásának egyik részét a családok átmeneti otthona látja el, amely az idei évben egy belvárosi ingatlannal is bővült. A szociális háló fehérvári szakembereit érintő bérkiegészítésről szóló sajtótájékoztatón azonban egy újabb fontos tervet is bejelentett Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester: a város szeretne létrehozni egy gyermekek átmeneti otthonát.

- Szükség volna olyan intézményre, ahol a gyermekeknek valóban átmeneti időszakban tudnánk otthont biztosítani – beszélt a részletekről az alpolgármester, hangsúlyozva: olyan otthonról van szó, ahol alapvetően 6-12 hónapig helyezhetők el gyermekek, abban az esetben, ha olyan veszélyeztetettség lép fel az életükben, amikor a szülők - kórházi vagy egyéb más ok miatt – ideiglenesen nem tudják ellátni szülői feladataikat. A közgyűlés a közeljövőben kifejezi ennek létrehozására vonatkozó szándékát.

A gyermekek átmeneti otthona létrehozásához meg kell vizsgálnia a városnak, milyen személyi és tárgyi feltételek megteremtése szükséges, milyen normatíva jár hozzá, milyen saját erőre van szükség a megvalósításhoz és a fenntartáshoz. - Azt vélelmezzük, több tízmillió forint önerőt jelent ez majd a város számára. Továbbá szükség lesz egy ingatlanra is, ahol ez megvalósulhat. A következő hetekben kezdődhetnek meg az erre vonatkozó felmérések, s leghamarabb az őszi közgyűlés tárgyalhatja majd – tette hozzá Mészáros Attila.  

Az országban összesen huszonhárom gyermekek átmeneti otthona működik, ebből tizenkettő Budapesten. - Ebből is látszik, hogy vidéken nincs sok – emelte ki az alpolgármester, hozzátéve: - Ráadásul a környéken nincs is. Jelenleg Tatabánya, Győr és Sopron ad lehetőséget a dunántúli lefedettségre. Így mindenképpen célszerű lenne egy ilyen intézményt létrehozni a városban, amely a családok átmeneti otthonát egészítené ki.

Cser-Palkovics András megerősítette: szüksége lenne a városnak egy ilyen otthonra, melynek már a kiegészítő támogatási programját is kidolgozták, ez pedig nem más, mint a Gyermekek átmeneti gondozását segítő települési támogatási program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában