Nagy mérföldkő

2023.10.30. 14:00

Lakás Fehérváron a rászoruló családoknak

Hamarosan megnyílhat a családok átmeneti otthonának egyik külső helyszínén létrehozott „kirepítő” lakás Székesfehérváron, ahová egy rászoruló család költözhet jövő év elején.

S. Töttő Rita

A Bástya utcai otthon felújítva várja az engedélyeztetési eljárások befejezését

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár történelmi belvárosában, egy társasház leromlott műszaki állapotú, használaton kívüli lakását újította fel Székesfehérvár önkormányzata a Belügyminisztérium 34 millió forintos támogatásából, amely mostantól egy-egy rászoruló család számára jelenthet átmeneti megoldást, biztonságot a nehéz időszakokban. Ezt a lakást mutatta be hétfőn Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő, továbbá Erdélyi Zsuzsanna, a Családok Átmeneti Otthona vezetője és Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője.

A Bástya utcai otthon felújítva, bútorokkal, hűtővel, mosógéppel ellátva várja az engedélyeztetési eljárások befejezését – mondta el Cser-Palkovics András.

- Korábban az ingatlan műszaki állapota miatt alkalmatlan volt a lakhatásra, ám a mostani felújítást követően, majd pedig az engedélyek beszerzése után, várhatóan 2024 februárjában egy arra rászoruló családnak biztosít segítséget. A családok átmeneti otthonához kapcsolódó külső férőhelyként fog funkcionálni a Belügyminisztérium 100 százalékos, 34 millió forintos pályázatából megvalósított projekt – tette hozzá a polgármester.

A tájékoztató során elhangzott: az öt fő elszállásolására alkalmas kis lakásba egyszerre egy család költözhet, akiket később újabb családok követnek majd. - Azt kérjük csak tőlük, hogy vigyázzanak a lakásra, hogy a következő rászoruló családok is használni tudják – hangsúlyozta a város vezetője, majd kiemelte: a város vagyona növekedett ennek a projektnek a megvalósításával.

Mészáros Attila elmondta: a családok átmeneti otthonában élők meghatározott ideig élhetnek a rendszerben, utána pedig segítik őket az önálló életvitel kialakításában.

- Ebben lesz nagy segítség ez a lehetőség, amely úgynevezett „kirepítő” lakásként funkcionálhat. A keresettel rendelkező szülők ugyanis spórolhatnak, félre tehetnek az itteni élet során, hogy a későbbiekben az önálló lakhatást meg tudják oldani – fogalmazott az alpolgármester.

A Kríziskezelő Központ komoly szakmai szempontrendszer szerint választja ki a majdani lakókat. Erdélyi Zsuzsanna, a Családok Átmeneti Otthona vezetője hozzátette: nagyon jelentős mérföldkő a családok átmeneti gondozásának életében ennek az otthonnak a kialakítása, mellyel az átmeneti gondozás időszakát tudják kicsit megnyújtani és segíteni a rászorulókat abban, hogy anyagilag megerősödjenek, s a későbbiekben nagyobb eséllyel gondoskodhassanak az önálló lakhatásról. Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője is azt hangsúlyozta: a takarékoskodás azért fontos, hogy a lakásból való kiköltözéskor – ahol maximum három évig élhetnek - legyen a családnak tőkéje, amellyel továbbléphetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában