Hasznosítják a csapadékvizet

2024.04.06. 14:00

Fontos beruházás kezdődik Csóron

A klímaváltozás korában fel kell készülni arra, hogy egyes időszakokban több csapadék esik, vagy akár az átlagos csapadékmennyiség sokszorosa is lehullhat egyszerre, ezért az elhanyagolt vagy nem megfelelő belterületi csapadékelvezető rendszert korszerűsíteni szükséges. Csór községe sikeresen pályázott erre és több mint 250 millió forintos hazai és uniós forrást kapott a beruházás megvalósítására. Az eddigi hálózat megújítása mellett új elvezetők is készülnek.

Kecskés Zoltán

Az eddigi hálózat megújítása mellett új elvezetők is készülnek Csóron.

Fotó: Törő Gábor FB

Mindez a projektmegnyitón hangzott el pénteken, ahol részt vett többek között Csete Krisztián polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő és a kivitelező cég képviselői is. Ahogy a faluvezető az előzményekkel kapcsolatban elmondta, a pályázatot még 2022.01.13-án nyújtották be, majd 2022.03.30-án a támogatási összeget már el is nyerték, ám szükséges volt a vízkárelhárítási tervet, a reziliencia vizsgálatot készíttetni, illetve vízjogi létesítési engedélyt szerezni. A közbeszerzést 2023.12.19-én indították el, majd az eredményhirdetés után a szerződéskötési moratórium 2024.03.28-án járt le. A kivitelezői szerződést 2024.04.10-én írja alá Csór Község Önkormányzata a R.E.D - Hungary Zrt.-vel. A kivitelezés várhatóan április végén indul.

A projektmegnyitón elhangzott, hogy a kivitelezői szerződést április 10-én írják alá.
Fotó: Horváth Lajos

Mint elhangzott a beruházás célja, a környezet biztonságának növelése, állapotának javítása, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, valamint a felszíni vizek minőségének javítása is, valamint a vizek helyben tartása, a vízgyűjtő területről lefolyó vizek belterületeken történő összegyűjtése. Az utóbbival kapcsolatban a felszólalók kiemelték, hogy a vizek helyben tartása fontos környezetünk védelme érdekében. Például a csapadékvíz jelentős vízkészlete a Földnek, ezért szeretnénk, hogy egyre inkább elterjedjen, hogy a csapadékvizet különböző környezetbarát célokra felhasználhassuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában