Minden adottság megvan

2024.04.06. 21:01

Egyedülálló látvány a Velencei-tóról - várják a visszataláló látogatókat

A tavalyi év nehézségeiről és az idei reményekről számolt be a feol.hu-nak a velencei-tavi hajózás üzemeltetője. Simon György bízik benne, hogy visszatalálnak a látogatók a tóra és a tópartra egyaránt, ehhez minden adottság megvan.

S. Töttő Rita

Velencei-tavi vízállás 2024 április elején: a sétahajózás üzemeltetője reméli, visszatérnek a látogatók

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Nem mondok újdonságot azzal, hogy az elmúlt években negatív rekordokat döntögetett a Velencei-tó vízszintje – szögezte le a feol.hu kérdésére Simon György, a velencei-tavi hajózás üzemeltetője, bevallva: ez kifejezetten megnehezítette a sétahajózást a tavon. - A tó eleve ingadozó vízszintje miatt vannak úgynevezett protokolljaink. Először a velencei járat „esik el”, amint 120 centiméter alá csökken a vízállás, majd módosulnak az egyórás útvonalak, kimaradnak bizonyos átjárók. De az elmúlt időszakban tapasztalt kisvizekre nem lehetett normálisan felkészülni. Büszkék vagyunk arra, hogy minden nehézség ellenére csökkentett üzemmódban, de végig jártak a hajóink. A hajószemélyzet állandóan fülelt és megjelölték azokat a helyeket, ahol leütött a hajócsavar. Sajnos ugyanis jó néhány hajócsavarunk bánta az akadályokat. Amit lehetett, kivontattak, kihordtak a partra – mondja az üzemeltető, több évtizedes tapasztalata ellenére is döbbenettel fogadva, miket találnak még ma is a vízben: - Elképesztő, hogy mi mindenből készítenek „haltartó helyeket” a horgászok: elsüllyesztett csónakok, radiátorok, karácsonyfák, betondarabok hevernek mindenfelé a tómederben.

Sajnos – fogalmaz - a médiában sem a pozitív hírek között emlegették a tavat: - Érezhetően csökkent a Velencei- tóhoz látogatók száma, annak ellenére, hogy a környező települések látnivalói, a Velencei-hegység sziklaalakzatai önmagukban is vonzó erőt jelenthetnének. Idén évek óta nem látott vízszintről indult azonban a hajózási szezon a Velencei-tavon. Április 5-én 142 centimétert jelzett az agárdi vízmérce. Ez azt jelenti, hogy sétahajóink korlátozás nélkül használhatják megszokott útvonalaikat.

Új szezon, új remények, teszi hozzá: - Bízunk benne, hogy ismét visszatalálnak hozzánk az emberek. Szinte egyedülálló, ahogy hajóink előtt megnyílnak a nádösvények, vörösgémek, nagy kócsagok emelkednek a magasba. Kis szerencsével sétahajóból láthatjuk, ahogy nyár derekán a fiatal barna rétihéják bizonytalan csapásokkal a magasba emelkednek. Versenyeznek, hogy ki kapja el az öreg madarak által elejtett zsákmányt. Kissé közhelyes, de mégsem működő példát említve, a Velencei-tavat nem csak önmagában, hanem helyi települések látnivalóival, a Velencei-hegység egyedülálló sziklaalakzataival kellene újra felfedezni. Így sokkal szélesebb körben találnának megfelelő szabadidő eltöltéshez programokat az emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában