Kincs levegőből

2024.04.16. 17:30

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adtak át

A székesfehérvári új nitrogénüzem célja az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása. Az üzem mostantól egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással látja el ezt a feladatot.

Feol.hu

A teljes körűen automatizált, távvezérelt üzemben a leginnovatívabb technológiákat alkalmazzák

Nagy értékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A hazai iparigáz-piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.

Az elektronikai óriás székesfehérvári Holland fasori telephelyén az új technológiával kialakított nitrogéngenerátornak köszönhetően javul az energiahatékonyság, hatékonyabb irányítás alá kerül a nitrogén leválasztása a levegőből, energetikailag pedig gazdaságosabbá válik az üzemeltetés. 2024 első negyedévétől már a gyár területén átadott nitrogénüzemből biztosított az elektronikai termékek gyártásához szükséges nagy tisztaságú nitrogén előállítása, mely kiváltja a gáz korábbi közúti szállítását, ezzel is hozzájárulva a dekarbonizációs célokhoz.

„A teljes körűen automatizált, távvezérelt üzemben a leginnovatívabb technológiákat alkalmazzuk az energiahatékony és környezetbarát működés érdekében. Az egy köbméter gázellátásra fordított fajlagos villamosenergia-felhasználás egyharmadára csökken a korábbi közúton beszállított nitrogén ellátáshoz viszonyítva – hangsúlyozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz ügyvezető igazgatója.

A nitrogén a levegő 78 százalékát alkotó gáz, amelyet az autóipar számos területén használnak fel nagy mennyiségben különféle termelési folyamatokban az elektronikai alkatrészek gyártásától, a lézertechnológiákon át a gumiabroncs-gyártásig. A nitrogén tulajdonságai és innovatív felhasználási módjai biztosítják, hogy számos folyamat hatékonyabb, biztonságosabb, környezetbarátabb és gazdaságosabb legyen. A nitrogént a levegőből nyerik ki egy desztillációs folyamat eredményeként.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában