Új szezon kezdődik

2024.04.01. 07:00

Beüzemelik a viharjelzőket a Velencei-tavon - ezt jelentik a jelzések!

Jövő hét hétfőn, azaz április elsején ismét elindul a viharjelző rendszer a Velencei-tavon. A hagyomány szerint októberig üzemelnek a viharjelzők az ország legnagyobb tavain.

S. Töttő Rita

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Az új turisztikai szezon kezdetét is jelenti minden esztendőben a viharjelzőrendszer beüzemelése április elsején a nagyobb magyarországi tavakon. Így a Velencei-tavon is elindul a jelzőrendszer, melynek állomásait a katasztrófavédelem működteti. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek kikapcsolódását teszi biztonságosabbá – mutat rá közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely emlékeztet: a viharjelzőpontok villogó sárga fényjelzéssel jelzik az erős szelet, illetve vihar érkezését.

Jövő héttől tehát érdemes figyelni a Velencei-tavon is a felvillanásokat: elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 felvillanás jelzi a veszélyt. Ebben az esetben a parttól számított 500 méteren belül szabad a vízbe menni. A másodfokú viharjelzés során percenként 90-szer látható a sárga fény felvillanása. Ez a gyors villogás azt is mutatja, hogy veszélyes és tilos a vízben tartózkodni. 

A szélerősségtől is függ, milyen fokú viharjelzést ad ki a katasztrófavédelem: 40 és 60 kilométer/óra között várható szélerősségnél elsőfokú, 60 kilométer/óra feletti szélerősség esetén pedig másodfokú jelzést ad ki a rendszer – már a szél érkezése előtt legalább fél órával!

 A katasztrófavédők felhívják a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni a viharjelzéseket. Villámlás és vihar esetén ne csak a nagyobb tavakból, de bármilyen vízből, folyóból, medencéből menjünk ki és keressünk védett helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában