Nem tett feljelentést

2024.04.13. 20:00

Betelt a pohár a kutyatámadások áldozatainál Móron

Egy nőt támadott meg egy nagytestű kutya a Tábor utcában. Az áldozat nem csak megijedt a lánccal együtt kiugró állattól, de meg is sérült több helyen, és mivel ez nem az első eset volt, ezért azonnali felelősségre vonást követelt a hatóságoktól.

Palocsai Jenő

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

– Na betelt a pohár! A Tábor utcában többszörös kutyatámadásban részesültem. Szeretném, ha a gazdáját felelősségre vonná valaki. Lánccal együtt ugrott ki a körülbelül 2 méter magas kerítésen. Nem ez volt az első eset, de ez most brutális volt! Kinél, kinek kell az ilyet jelenteni, mert ezt nem hagyom annyiban. Az unokatestvérem megsérült, de nagyobb baj is történhetett volna – közölte egy kutyatámadás áldozatának rokona a város egyik közösségi oldalán.

Mint kiderült, határozott ismertető jegyei vannak a támadónak, ugyanis a megtámadott unokatestvére szerint egy majd 80 kg vörös kaukázusi az elkövető, és az is kiderült, hogy végül a kutyaharapást sikerült elkerülni, de a sérülést nem. Ezenkívül arra is fény derült, hogy vannak, akik bizonytalanok abban, hogy mit kell tenni, és hova kell fordulni, ha ilyen, vagy ehhez hasonló eset történik, ezért a helyi jegyzői hivatalhoz fordultunk.

Elsőként megkérdeztük, hogy mi a hivatal, illetve a jegyző álláspontja az adott kutyatámadási ügyben?
– A mai napon szereztem tudomást a sajnálatos esetről, ugyanakkor bejelentés az üggyel kapcsolatban eddig nem érkezett hivatalomhoz, így erre vonatkozóan nem tudok nyilatkozni. Javaslom, hogy minden ilyen esetben tegye meg a sértett a hivatalos bejelentést, hogy az ügyet a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az illetékes hatóság kezelni tudja – fogalmazott Taba Nikoletta.

Mór város jegyzőjétől azt is megkérdeztük, hogy általában hogyan szabályozzák a helyi rendeletek a kutya-, illetve ebtartást, valamint hogy ha ilyen történik, akkor kinek és hova kell bejelenteni.

– Az önkormányzatok helyi rendelettel nem szabályozhatják az állattartást, nincs erre vonatkozó hatáskörük. Központi jogszabályok, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIl. törvény és a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (!I. 26.) Korm. rendelet állapítja meg az állatok, többek között a kutyák tartására vonatkozó szabályokat. A sértett, vagy meghatalmazottja az illetékes települési jegyzőhöz tehet bejelentést. Amennyiben eb okozta fizikai sérülés történt, a jegyző köteles írásban értesíteni a sérülés keletkezésének helye szerint illetékes járási állat-egészségügyi hatóságot – tette tisztába a helyzetet a jogász.

Most nem történt súlyos sérülés, de felmerül a kérdés, hogy ha valaki mégis pórul jár, és megteszi a bejelentést, várható-e elégtétel, illetve kártérítés, és ha igen, akkor mennyi idő múlva és nem utolsó sorban kitől? Az eb gazdájától, vagy a közterület fenntartójától lehet kártérítést követelni, ha az utcán történik?

– Az esetleges kártérítésről bíróság dönthet, a jegyzőnek nincs erre vonatkozó hatásköre. A sértett feljelentést tehet a kutya gazdájával szemben az illetékes rendőrkapitányságon. Mivel adott ügyben bejelentés eddig nem történt, ezért a részletei sem ismertek előttem, nem tudom milyen kár történt az utcán, így azt sem tudom megmondani, hogy mi lesz a kutya és a gazda sorsa. Általánosságban az eb okozta fizikai sérülés esetén felmerülő hatósági feladatokat, illetve a lehetséges jogkövetkezményeket meghatározza a sérülés kimenetele és körülményei. Eb okozta sérülés esetén a járási állat-egészségügyi hatóság a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvényben foglaltakon túl, lehet figyelmeztetés, közigazgatási bírság, tevékenység végzésétől, jelen esetben állattartástól történő eltiltás, elkobzás – ismertette a helyzet jogi körülményeit a jegyzőnő.

Emellett a törvény az ebtartót az állat közterületen való vezetésekor szigorúbb szabályok betartására kötelezheti, sőt, a kutya tartási körülményeinek megváltoztatására és szigorúbb tartási feltételek kialakítására is rábírhatja. Kötelezheti még az ebtartót a kutyák viselkedésének megítélésében jártas szakértővel egyeztetett képzés elvégzésére, de elrendelheti a házőrző ivartalanítását, veszélyesség esetén akár a kutya életének kioltását is.

– Az illetékes jegyző, mint állatvédelmi hatóság gazdás kutya esetén megvizsgálja az eb tartási körülményeit, tartási helyét, valamint, hogy milyen körülmények vezettek a kutya közterületen való tartózkodásához, adott esetben állattartót kötelezheti a kutya szökésének megakadályozása érdekében bizonyos építési munkák elvégzésére – áll Taba Nikoletta válaszában, akitől azt is megtudtuk, hogy kóbor kutya esetén a hivatal értesíti a gyepmestert, aki a befogást követően elvégzi az eb beazonosítását, ha az állat rendelkezik mikrochip-el. Ha igen, akkor többek között visszakövethető az állat egészségügyi státusza is, azaz, hogy rendelkezik-e érvényes veszettség elleni védőoltással – tudtuk meg Taba Nikolettától, Mór város jegyzőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában