Közgyűlés elé kerül a javaslat

2024.04.10. 20:00

Béremelést, bérkiegészítést kaphatnak az óvodai és bölcsődei dolgozók

Az önkormányzati fenntartású óvodák dolgozóinak bérkiegészítéséről, és az óvodai, valamint bölcsődei alkalmazottak egyszeri pluszjuttatásáról is dönt áprilisi ülésén Székesfehérvár közgyűlése. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be az önkormányzat.

Héjj Vivien

A tervezett bérfejlesztésekről sajtótájékoztató keretében számolt be Mészáros Attila alpolgármester és Cser-Palkovics András polgármester

Fotó: NAGY NORBERT

Mint ismert, január 1-jétől a székesfehérvári önkormányzat által fenntartott intézményekben az új pedagógus életpálya modell hatálya alá tartozó 236 óvodapedagógus és 22 diplomás bölcsődei kisgyermeknevelő végzettséggel rendelkező munkatárs bére emelkedett, egységesen 32,2 százalékkal.

– Az óvodai szektorban teljes egészében az állami költségvetés finanszírozta a béremelést, a bölcsődék esetében is ez nagy arányban így volt, ott 41 millió forintot tett ehhez hozzá az önkormányzat. Ezzel párhuzamosan a város közgyűlése eldöntötte, és települési szinten biztosította a cafeteria összegek jelentős emelését: a tavalyi nettó 109 ezer forintról nettó 250 ezer forintra emelkedett. Emellett a költségvetésben elfogadtunk egy pénzügyi keretet, melyből szeretnénk azoknak a dolgozóknak adni valamilyen plusz juttatást, akik nem tartoznak a pedagógus életpálya modell alá, de az óvodákban, bölcsődékben teszik a dolgukat a mindennapokban – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette: az erről szóló döntés áprilisi ülésén hozhatja meg a város közgyűlése.

– A javaslataink szerint ez azt eredményezi, hogy a pedagógus asszisztens álláshelyek vonatkozásában egy havi szintű, bruttó 25 ezer forint bérkiegészítésről dönt a közgyűlés. Ez 36 álláshelyen 55 főt érint, és az idei évben 9,1 millió forintba kerül. Emellett azoknak, akik nem pedagógus munkakörben dolgoznak az óvodákban és a bölcsődékben, egy SZÉP kártya kiegészítést kapnak novemberben. Az óvodai dolgozók esetében ez 100, a bölcsődei dolgozók esetében 50 ezer forintot jelent – mondta a polgármester.

Az óvodai és bölcsődei álláshelyekről Mészáros Attila alpolgármester elmondta, az elmúlt évek béremeléseinek és az önkormányzat döntéseinek köszönhetően ma egyik, gyermeket gondozó-nevelő intézmény sem küzd komoly munkaerőhiánnyal. A bölcsődékben minden státusz be van töltve, az óvodákban csupán egy-két üres álláshely van. Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a visszajelzések szerint egyre több bölcsődei kisgyermeknevelő jelentkezik a felsőoktatásba, hogy diplomát szerezzen a szakterületén.

A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott: az önkormányzati fenntartású óvodákban a 2024/2025-ös nevelési évre április 22-én, 23-án és 24-én, a bölcsődékben április 29-e és május 3-a között tartanak beiratkozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában