Frissen Fejérből

2024.04.18. 09:00

Beharangozó az Alba Regia Szimfonikus Zenekar emlék-hangversenyére

Ismét koncertet ad az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, melyet ezúttal a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, Eötvös Péter emlékének szentelnek. Az est házigazdájaként Dobri Dániel zeneszerzőt köszöntheti majd a közönség – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, melyet Kurucz Levente és Dávid József klarinétjátéka színesített.

Gombor Lili

Balról jobbra: Ruff Tamás, Lehrner Zsolt, Dobri Dániel, Kurucz Levente és Dávid József.

Fotó: GL

A kortárs komolyzene szerelmesei mindenképpen tegyék szabaddá magukat 2024. április 25-ére, hiszen ekkor hallhatják Székesfehérváron az In memoriam Eötvös Péter – Francia impressziók című hangversenyt. „A város és a régió legnagyobb szimfonikus zenekaráz egy francia karmester, Rémi Durupt fogja dirigálni. Eötvös Péter neve nem ismeretlen a kortárs művészetben jártas érdeklődőknek. Úgy terveztük, hogy Péter 80. születésnapját az ő jelenlétében ünnepeljük meg, de sajnos ebből emlékhangverseny lett. Ő Európában, sőt világszinten is egy kortárs zeneszerző. A XXI. századi magyar és nemzetközi operaszerzésnek egyik legnagyobbika. A köztudatba A három nővér (Csehov hasonló című darabja nyomán) operájával robbant be, de a hatvanas években filmzenével és színházi zeneszerzéssel is foglalkozott” – mondta el Lehrner Zsolt alpolgármester.

„A gondolat, hogy Eötvöst kellene játszani, nem egy ad hoc ötlet volt, hanem egy hároméves történet előzménye. Mikor három évvel ezelőtt elkezdtük a zenekarral a közös munkát, felkértem Dobri Dánielt kortárs művészeti vezetőnek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felkaroljuk a kortárs zene ügyét Székesfehérváron. Ez kétkedve figyelték többen is a szakmából, kétkedve és nem kis félelemmel fogadta a zenekar. A közönség nyitottan fogadta, bár némi kérdőjellel a fejében. Hogy ez miért van? Azért, mert az elmúlt ötven, hatvan év folyamán nagyon eltávolodott a kortárs művészet a közönségtől. Örök kérdés, hogy a művészet a művészetért szól vagy a közönségnek. Azt gondoltuk, hogy egy szimfonikus zenekarnak fontos küldetése, hogy a kortárs bemutatókat ne csak letudni akarja egy évenkénti bemutatóval, hanem valóban hozza közelebb a közönséghez ezt a területet” – emelte ki Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Elindultunk hát egy kortárs úton, melynek során a zenekar szerzett egy napi rutint és jártasságot a kortárs anyagok lejátszásában, melyeknek sokszor még a lejegyzése, a kottaképe is meghökkentő tud lenni, másrészt nagyon nehéz játszani ezeket a kortárs darabokat. Egyrészt, mert a sajátos lejegyzési módjukat meg kell tanulni olvasni, értelmezni, akármilyen jó kottaolvasó is valaki. Mára rutinosan veszi a zenekar ezeket az akadályokat, és a közönség is nagyon nyitottan fogadta ezeket az esteket. Egyre növekvő közönségről beszélhetünk” – folytatta az igazgató, aki megosztotta azt is, hogy Eötvös Péter Dobri Dániel révén került a szakmai látókörükbe. „Dánielnek valós, személyes kapcsolata volt Eötvössel, hiszen mentorának tekinthette őt. Egy élő kapcsolaton keresztül sokkal hitelesebben tudjuk magát a koncertet is tolmácsolni”- véli Ruff Tamás.

Dobri Dániel 2020-ban ismerte meg Eötvös Pétert, és hamar kialakult a kölcsönös emberi és szakmai szimpátia. A hangverseny műsorában is visszaköszön a jó viszony, mintegy emléket állítva a mentornak: Eötvös Dialog mit Mozart című darabjára Dobri Dániel Dialog mit Eötvös című művével felel, melynek e hangverseny lesz az ősbemutatója is. A műsor nyitányában Eötvös Levitation című darabját hallhatják az érdeklődők, míg zárásként Maurice Ravel Couperin sírja című műve csendül fel.

A hangverseny 2024. április 25-én, csütörtökön, 19:00-kor lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termében. Jegyek kaphatóak az ARSO jegypénztárban vagy online a www.arso.jegy.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában