Ünnepség

2024.04.09. 17:30

75 éves a NATO, a történelem legsikeresebb szövetsége (galéria)

1949. április 4-én Washingtonban alapították meg a NATO-t, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét, amely idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Ez alkalomból tartott ünnepséget a székesfehérvári HQ MND-C kedd délelőtt a Szent István Művelődési Házban.

Borsányi Bea

Az ünnepségen NATO katonai szervezetek és a Magyar Honvédség képviselői is részt vettek

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A NATO megalakulása óta folyamatosan bővülő katonai szövetség, amely ma 32 tagot számlál. A 2020-ban nemzetközi katonai parancsnokság státusszal megalapított Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-Parancsnokság (HQ MND-C) a NATO haderőstruktúra része, mára egy 10 szövetséges nemzet képviselőiből álló, képzett, felkészült katonai törzzsel rendelkező harcászati szintű parancsnoki és irányító elem. A parancsnokság kulcsfontosságú szerepet játszik a közép-európai régió biztonságának, stabilitásának és együttműködésének előmozdításában. 

 

A 75. évfordulón a parancsnokság ünnepségen tisztelgett a NATO egységének, együttműködésének és kollektív védelmének tartós öröksége előtt, hangsúlyozva az HQ MND-C-nek a Szövetség értékei és küldetése iránti rendíthetetlen elkötelezettségét. Az eseményen a keretnemzetek - Horvátország, Magyarország, Szlovákia - vezérkari főnökei mellett részt vettek Fejér vármegye és Székesfehérvár vezetői, NATO katonai szervezetek és a Magyar Honvédség képviselői. Az ünnepségen Tibor Králik dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka mondott beszédet. Ebben többek között úgy fogalmazott, hogy a NATO köteléke, amely az Atlanti Óceán két oldalának nemzeteit köti össze, ma is ugyanolyan erős és életképes, mint amilyen a II. világháborút követő megalapításakor volt. Olyan megbonthatatlan kötelék, ami a földrajzi határokon túlnyúlva a békére, a biztonságra és a fejlődésre törekvés jegyében egyesít minket. Beszédében szólt az elmúlt több mint hét évtized feladatairól és kihívásairól is, melynek során a szövetség létszámát tekintve nem csak megnőtt, de – az emberi élethez hasonlítva – éretté is vált, amely képes arra, hogy alkalmazkodjon és megfeleljen a 21. század kihívásainak, és válaszoljon a fenyegetésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában