Születés fája

2024.03.21. 17:30

Zentai ezüst hársat ültettek a tavaly született babák tiszteletére

Székesfehérváron 2018 óta ültetnek fát az előző évben született gyermekek tiszteletére. A célra a Jávor Ottó teret jelölték ki annak idején, ahol csütörtök délután a hatodik fa került a helyére.

Borsányi Bea

Horváth-Tancsa Ágnes és Cser-Palkovics András, a háttérben Bozai István

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első fa, melynek tövébe emléktábla is került, egy díszcseresznye volt, azóta különböző kőris és hársfák lettek a születés fái a városban. A 2023-as babák egy zentai ezüstöt „kaptak”, amely jól viseli a városi körülményeket és mintegy 15 méter magasra nő majd meg. Ahogy azt az ültetés alkalmával Cser-Palkovics András, polgármester elmondta, tavaly összesen 2626 gyermek született a Szent György Kórházban, ebből 695 újszülöttnek volt fehérvári lakcíme. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a szám nem egyezik pontosan a tavaly született fehérvári babák számával, hiszen vannak olyan édesanyák, akik mást településeken szültek. Elmondható azonban, hogy évek óta nagyjából ugyanannyi kisgyermek születik a városban. 

A kezdeményezés Horváth-Tancsa Ágnes, korábbi képviselő nevéhez fűződik, aki szintén ott volt a csütörtöki eseményen. – Ezekkel a fákkal a város üdvözli az újszülötteit, akiket megbecsül, egyben kifejezi azt a reményünket is, hogy ezek a kicsik felnőttként Székesfehérváron eresztenek gyökeret. Az is elhangzott, nagyjából még tíz évig van előre kijelölt helye a születés fáinak a Jávor Ottó téren. 

Bozai István, városgondnok a faültetés kapcsán megjegyezte, idén eddig már több mint kilencszáz fát ültetettek el a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában