Ünnep

2024.03.13. 10:00

Ünnepi programok március idusán Fejér vármegyében

„Ó nagy nap, szép nap, légy örökre áldott, / Hozz mindig új fényt, új dalt, új virágot! (Juhász Gyula: Március idusára) Hajtsunk fejet nemzeti ünnepünkön hőseink emléke előtt! Március idusán az 1848–1849-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk a vármegye településein.

V. Varga József

Fotó: Facebook

Március 14. (csütörtök)

Aba, 14 óra: Megemlékezés. Ünnepi műsor a művészeti iskolában. Koszorúzás a Hősök terén.

Agárd, 16.15 órától: Petőfi Sándor mellszobrának avató ünnepsége és városi megemlékezés (Balatoni út és Petőfi utca sarok). 16.30 óra: Kossuth-nóta Székről. Diákok Petőfi-verseket szavalnak. 16.40 óra: Tóth István polgármester szoboravató beszéde. Hermann Zsolt: Petőfi című mellszobrának leleplezése. 16.50 óra: A Kákics zenekar műsora. 17.05 óra: Lábadi Zoltán, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatójának beszéde. Koszorúzás.

Alap, 17 óra: Megemlékezés az Arany János Művelődési Házban. Koszorúzás az emlékparkban.

Alcsútdoboz, 16 óra: Megemlékezés az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából. Helyszín: sportcsarnok, közösségi tér. A József Nádor Általános Iskola 3. osztályos tanulóinak műsora. Köszöntőt mond Tóth Erika polgármester. Koszorúzás és mécsesgyújtás az Emlékparkban.

Alsószentiván, 14.30 óra: Koszorúzás a hősi emlékműnél, majd ünnepi emlékműsor a művelődési házban.

Bakonycsernye, 17.30 óra: Ünnepség a művelődési házban. Beszédet mond Turi Balázs polgármester. A műsorban közreműködnek az általános iskola diákjai, valamint a művelődési ház Dream Team moderntánc csoportjának növendékei. A megemlékezést követően fáklyás felvonulás a Dózsa György utcai 1848–1849-es emlékműhöz.

Baracska, 17 óra: „A haza minden előtt”. Ünnepi műsor a faluházban. Beszédet mond Oláh László nyugállományú alezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely szakmai fő referense. A Kozma Ferenc Általános Iskola diákjainak műsora.

Cece, 15 óra: Községi ünnepség a művelődési háznál. Az általános iskola diákjainak műsora. Koszorúzás a Petőfi-emléktáblánál. Fáklyás felvonulás az iskolához. 17 óra: Ünnepi kvízjáték az iskola ebédlőjében. „Pilvax kávéház” az iskola aulájában.

Csákberény, 17 óra: Megemlékezés a művelődési házban az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc, illetve az 1945. március 16-ai csákberényi második világháborús események évfordulója alkalmából. Az általános iskolások műsora, majd koszorúzás a Hősök terén, a hősi emlékműnél, valamint a Páskomi-domboknál található második világháborús emlékoszlopnál.

Csór, 10 óra: A Mátyás Király Általános Iskola és a Csóri Csuka Népdalkör ünnepi műsora. Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Színtér.

Előszállás, 18 óra: Ünnepi megemlékezés a Kossuth Lajos Művelődési Házban. Beszédet mond Farkas Imre polgármester. Az Árpád Fejedelem

Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak műsora. Koszorúzás a kastélyparkban, a Petőfi-szobornál.

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Közreműködnek a Károlyi József Általános Iskola 3. osztályos diákjai és az Eszterlánc Óvoda óvodásai. Koszorúzás a Petőfi Sándor utcai emlékműnél.

Felcsút, 17 óra: Emlékezzünk ’48 hőseire! Helyszín: a faluház.

Füle, 15 órától: Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc ünnepe. 15 óra: Gólyafa névavató a Sárréti Tájháznál. Koszorúzás a Trianon-emlékműnél. 16 óra: Ünnepi műsor a művelődési házban. Közreműködik: Fülemüle Óvoda, Aranyalma Református Általános Iskola. 16.30 óra: Forradalmi táncház. Zenél: Kneifel György és zenekara.

Gárdony, 17 óra: Koszorúzással egybekötött ünnepség a katolikus templom előtti Hősök parkjában, az 1848-as kopjafánál. Beszédet mond: Tóth István polgármester. Közreműködik a Kákics zenekar. 18 óra: A Kákics zenekar táncháza a Nemzedékek Házában.

Gyúró, 17 óra: Ünnepség a faluház és könyvtárban. Az általános iskola diákjainak műsora.

Isztimér, 16.30 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Beszédet mond Gömbösné Rostaházi Judit polgármester. Közreműködnek a Kazinczy Ferenc tagiskola 5. osztályos tanulói. Koszorúzás a kopjafánál.

Jenő, 15.30 óra: Megemlékezés a katolikus templom melletti emlékműnél. Az alsó tagozatos általános iskolások műsora.

Káloz, 16 óra: Emlékműsor a mozi épületében. Fellépnek: a Szent István Általános Iskola tanulói, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola helyi csoportja, az Őszikék Nyugdíjas Egyesület tagjai. Koszorúzás.

Kápolnásnyék, 16 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond Kupi László alpolgármester. Közreműködik a Napsugár Óvoda és Bölcsőde Halacska csoportja.

Kincsesbánya, 10.45 óra: A Napraforgó Óvoda kisgyermekei és nevelőtestülete ünnepi díszbe öltöztetik a Faludombot saját készítésű, nemzeti színű jelképeikkel a Márciusi Ifjak tiszteletére.

Kincsesbánya, 15 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési házban. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola 5. osztályos diákjainak műsora. 15.30 óra: Koszorúzás a kopjafánál. Beszédet mond Murányi Marianna polgármester. Közreműködnek a Tótágas Színtársulat tagjai.

Kisapostag, 16 óra: Tisztelet a bátraknak! Ünnepi megemlékezés a Petőfi-szobornál.

Kisláng, 17 óra: Megemlékezés a Petőfi-szobornál. A Tamási Áron Általános Iskola 7. osztályos diákjainak műsora. Koszorúzás.

Kőszárhegy, 17 óra: Ünnepi megemlékezés a Vitéz Szabó István Művelődési Házban.

Lajoskomárom, 17 óra: Emlékünnepség a mozi épületében. Pirtyák Zsolt polgármester beszéde. Ökumenikus megemlékezés. A Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola diákjainak műsora. Fáklyás felvonulás az 1848–1849-es emléktáblához.

Lepsény, 17 óra: Ünnepség a Fekete István Általános Iskola tornatermében. Beszédet mond Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

Lovasberény, 9 órától: Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emléknapja. Helyszín: Róna József Művelődési Ház és Könyvtár. 9–16.30 óra: Kreatív kitűzők, huszárcsákók és párták készítése. 17 óra: A Reményik Sándor Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda 5. osztályos diákjainak műsora. Az iskola énekkarának előadása. Közreműködik a Róna mazsorett csoport. Fáklyás felvonulás a Hősi emlékműhöz. Koszorúzás.

Magyaralmás, 15 óra: Megemlékezés a faluházban. Beszédet mond Horváth Katalin alpolgármester. Vers és hangszer: Dudar Panna Sára, Dudás Anna, Török Flóra. Közreműködnek az általános iskola tanulói. Koszorúzás a Fő utcai Emlékparkban.

Mezőfalva, 10.45 óra: Ünnepi műsor a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében.

Mezőkomárom, 15.30 óra: Megemlékezés és ünnepi műsor a művelődési házban. Beszédet mond Tamás Szabolcs református lelkipásztor. Közreműködnek: Mezőkomárom Község Önkormányzata, óvodások, iskolások, Sió-menti Nyugdíjasklub. Fáklyás felvonulás a Petőfi-szoborhoz. Koszorúzás.

Mezőszentgyörgy, 17.30 óra: Megemlékezés az Eötvös Károly Művelődési Házban. Az általános iskola 7. és 8. osztályos diákjainak műsora. Fáklyás felvonulás az emlékműhöz, koszorúzás.

Mezőszilas, 17 óra: Megemlékezés a régi tornateremben. Beszédet mond Steidl János polgármester. Ünnepi műsor: Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület Mazsorett Tánccsoportja, Németh László Általános Iskola és Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola. 17.45 óra: Fáklyás felvonulás a Petőfi-emléktáblához és a forradalmi emlékműhöz. Koszorúzás.

Nádasdladány, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a közösségi házban. (Nádasdy Ferenc Általános Iskola.)

Pákozd, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési házban. Beszédet mond Molnár Péter iskolaigazgató. A Nemeskócsag Általános Iskola 6. osztályosainak műsora.

Pázmánd, 14.30 óra: Ünnepség a templom előtti kopjafánál. Díszvendég: Spányi Antal megyés püspök. A Szent Gellért Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak műsora. (A helyszín rossz idő esetén a Hét Forrás Művelődési Ház.)

Perkáta, 17 óra: Ünnepség a Győry-kastély dísztermében. Horváth Béla történész könyvbemutatóval egybekötött előadása. A Vox Caritatis Egyházi Kórus műsora. Kiállítás-megnyitó Steiner Józsefné képeslapgyűjteményéből. Koszorúzás Kossuth Lajos szobránál.

Rácalmás, 17 óra: Városi ünnepség a művelődési ház és könyvtárban. A Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai és a Napsugár Asszonykórus közös műsora. Koszorúzás a Petőfi-szobornál.

Ráckeresztúr, 11 óra: Megemlékezés a Hősök kertjében (rossz idő esetén az iskolában). Beszédet mond Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester. Közreműködnek a Mosoly Óvoda Makk Marci csoportja, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói.

Sárbogárd, 18 óra: Fáklyás ünnepi megemlékezés a Hősök terén, majd koszorúzás a Petőfi-emléktáblánál. Közreműködnek a Petőfi Sándor Gimnázium 9.c osztályos diákjai.

Sárkeresztes, 16 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Koszorúzás.

Sárkeszi, 9 óra: Ünnepi megemlékezés az Emlékparkban.

Sárosd, 17 óra: Megemlékezés a Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda aulájában. Az iskola 4. és 7. osztályos diákjainak műsora. Köszöntőt mond Dunkl Gergely polgármester. Fáklyás felvonulás.

Sárszentmihály, 10.45 órától: Ünnepség az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából. 10.45 óra: Átvonulás a községházától az 1848-as emlékműhöz, majd a néma koszorúzás és a virágok elhelyezése után a menet visszatér a közösségi házhoz. 11 óra: A Csicsergő Óvoda nagycsoportosainak műsora. A Sárszentmihályi Nyugdíjas Egyesület kórusának előadása Balázs Lilla Enikő vezetésével. Óber Andrea polgármester beszéde. A Zichy Jenő Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak műsora. Az általános iskola kórusának előadása Szabó Virág vezetésével.

Szabadbattyán, 17 óra: Ünnepség a Batthyány Lajos Általános Iskolában (tornaterem). Műsort adnak: az általános iskola diákjai és a Sárrét Néptáncegyüttes. Beszédet mond Óberné Kámán Erika alpolgármester. Koszorúzás a faluház melletti Széchenyi-szobornál.

Szabadegyháza, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a kopjafánál.

Szár, 18 óra: „Isteni Sandrim”. Sudár Annamária előadóművész műsoros estje. Helyszín: Petőfi Sándor Közösségi Tér.

Soponya, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a református templom kertjében. Beszédet mond Szücs Norbert polgármester. Közreműködnek a Zichy János Általános Iskola tanulói.

Tordas, 17 óra: Magyar hősök emlékére (Hangya Művelődési Ház). A megemlékezés résztvevői a Sajnovics János Általános Iskola 4. évfolyamos osztályaival sorra veszik a Március 15-ei eseményeket, és bejárják az emblematikus helyszíneket. Közös koszorúzás a Petőfi-szobornál.

Úrhida, 11 óra: Megemlékezés a közösségi ház nagytermében. A Géza Fejedelem tagiskola diákjainak műsora. Koszorúzás: Levente tér, Szabadságharcos emlékmű.

Zámoly, 16 óra: Ünnepi műsor a Csoóri Sándor Művelődési Házban. (Zámoly Község Önkormányzata, Csanádi Imre Református Általános Iskola.)

Zichyújfalu, 10 óra: Koszorúzás és az iskolások ünnepi műsora a templomkertben. 10.30 óra: A Tavaszi Szél Forrófalvi Hagyományőrző Néptánccsoport műsora.

Március 15. (péntek)

Adony, 10 óra: Megemlékezés a művelődési ház és könyvtár Nándor termében. Beszédet mond Ronyecz Péter polgármester. Az általános iskola diákjainak műsora. Ünnepi koszorúzás.

Baracs, 11 óra: Megemlékezés nemzeti ünnepünkön. Helyszín: Kornis Károly 1848-as huszár főhadnagy síremléke, baracs-templomosi temető. Várai Róbert polgármester köszöntője. A Széchenyi Zsigmond Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak műsora. Horváth Béla történész ünnepi megemlékezése. Koszorúzás.

Bicske, 17 óra: Megemlékezés a Petőfi Művelődési Központban. Beszédet mond Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Fellépnek a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjai. Közreműködik a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar.

Bodajk, 9.30 óra: Megemlékezés az 1848-as emlékműnél. Köszöntőt mond Wurczinger Lóránt polgármester. Közreműködik: Topa Regina Csilla, Molnár József, a SzívHang Kórus.

Csákvár, 17 óra: Ünnepség a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. Beszédet mond Illés Szabolcs polgármester. A Csákvárért-díj átadása. Az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 5. évfolyamos diákjainak műsora. Koszorúzás a Szabadság téri Hősi emlékműnél.

Csór, 9 óra: Az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői koszorúzással emlékeznek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hőseire. Helyszín: a Fő téri emlékpark.

Csősz, 11.30 óra: Megemlékezés a Szoborkertben. Az általános iskolások műsora. Makettkiállítás a Kossuth Lajos utcai volt iskola épületében. A kiállítás megtekinthető március 24-éig.

Dunaújváros, 10 óra: Tisztelegjünk együtt ’48 hőseinek emléke előtt! Helyszín: 1848–1849-es emlékmű. Beszédet mond Kurucz Gergely, a Dunaújvárosi SzC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium pedagógusa, Pro Cultura Intercisae-díjas karnagy. Fellépnek a Pannon Oktatási Központ Magángimnázium diákjai. Koszorúzás. Barkóczi Rosti Pál földrajztudós, néprajztudós, fotográfus, író, akadémikus felújított síremlékének felavatása a Kistemetőben.

Enying, 9 óra: Ünnepség a Vas Gereben Művelődési Házban. Beszédet mond Iván Géza református lelkipásztor. A Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola diákjainak műsora. Koszorúzás az 1848-as emlékkőnél.

Ercsi, 10 óra: Városi ünnepség. Koszorúzás a Szabadság téren. Beszédet mond Szabó Tamás polgármester. A Martonvásári Százszorszép Táncegyüttes műsora az Eötvös József Művelődési Ház színháztermében. Ercsi Város kitüntető címeinek átadása.

Iváncsa, 17.30 órától: Ünnepi megemlékezés. 17.30 óra: Gyülekezés a református és a katolikus templomok előtt. 18 óra: Fáklyás felvonulás a faluházig. Koszorúzás a kopjafánál. Beszédet mond Molnár Tibor polgármester. A sportiskolai általános iskola 4.a osztályos diákjainak műsora.

Kulcs, 10 óra: Tisztelet a bátraknak! Ünnepség a községháza dísztermében. Beszédet mond Jobb Gyula polgármester. A Fekete István Általános Iskola 3. osztályos tanulóinak műsora. Koszorúzással egybekötött tiszteletadás a Kossuth-szobornál.

Martonvásár, 10 óra: Városi megemlékezés az Emlékezés terén. Beszédet mond Horváth Bálint alpolgármester. A Beethoven Általános Iskola diákjainak műsora. Közreműködik a Szent László Huszáregyesület és a Gróf Teleki Pál Cserkészcsapat. 11 óra: Hozományom. Sütő Petre Rozália retrospektív kiállítása a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ kiállítótermében. Megnyitó. A

tárlatot bemutatja és a képeket méltatja: Pázmány Ágnes művészettörténész. Megtekinthető április 5-éig (hétfőtől péntekig 15–18 óra, szombaton és vasárnap 9–12 óra és 15–18 óra között).

Mány, 10 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Beszédet mond Varga Mihály polgármester. A Hársfadombi Általános Iskola diákjainak műsora. Közösségi munkával és hagyományápolással kapcsolatos elismerések és a 2024. évi civil pályázatok támogatói okleveleinek átadása. Koszorúzás és az egyházak képviselőinek imája az 1848-as emlékműnél és Sárközi Benő 1848-as honvéd sírjánál.

Mór, 11 óra: Városi ünnepség az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emléknapján a Szabadság téri emlékműnél. Térzene a Móri Ifjúsági Fúvószenekarral. Beszédet mond Fenyves Péter polgármester. A Radnóti Miklós Általános Iskola diákjainak műsora. Koszorúzás.

Óbarok, 17 óra: Ünnepség és emlékműavatás a nagyegyházi temető parkolójában. Beszédet mond Mészáros Kartal polgármester. Fellépők: „Ó” Barocco kórus, Kisvakond Óvoda.

Polgárdi, 9.30 órától: Éljen a magyar szabadság! Megemlékezés. 9.30 óra: Koszorúzás a Batthyány ligetben, az emlékműnél. 10 óra: Ünnepség a városháza melletti téren. Közreműködnek a Széchenyi István Általános Iskola diákjai. Beszédet mond Nyikos László polgármester. (Rossz idő esetén a megemlékezés helyszíne: a városháza díszterme.)

Pusztaszabolcs, 10 óra: Városi megemlékezés a művelődési házban. Beszédet mond Simonné Zsuffa Erzsébet polgármester. Műsort adnak a Dunaújvárosi SzC Szabolcs Vezér Technikum 10. évfolyamos diákjai. Kiállítás a forradalom és szabadságharc hőseiről. Koszorúzás a városházánál. Közreműködik Horváth Elemér Emi és Horváth Péter. „Pilvax kávéház” a városháza előtt.

Pusztavám, 10 óra: Ünnepség a művelődési ház előtti emlékműnél (rossz idő esetén a „kultúr” nagytermében). Beszédet mond Csordás Mihály polgármester. A Pusztavámi Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar műsora. Koszorúzás.

Sáregres, 16 órától: Megemlékezés. 16 óra: Zászló- és kokárdakészítés gyerekeknek a Csók István Művelődési Ház kistermében. 17 óra: Emlékműsor és koszorúzás a kopjafánál (a művelődési ház udvara). 17.30 óra: Református ünnepi áhítat.

Sárkeresztúr, 16 óra: Megemlékezés a Bella István Művelődési Házban. A díszpolgári cím, valamint a Bokros- és Baróti-díj átadása. Koszorúzás.

Seregélyes, 17 óra: Megemlékezés a művelődési ház előtti téren, majd az 1848–1849-es emlékműnél. Közreműködik a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Szabadhídvég, 17 óra: Megemlékezés a kultúrotthonban. Köszöntők. A Napsugár Óvoda műsora. Ünnepi megemlékezés. Fáklyás felvonulás az emlékműhöz, koszorúzás.

Székesfehérvár, 9 órától: Ünnepi programok a Zichy ligetben: 9–14 óra: A Fehérvári Huszárok bemutatója, lovagoltatás. 9–15 óra: Hagyományőrző honvéd tüzérek bemutatója. 9–15 óra: Népi játékok. Kézműves-foglalkozások: nemzeti színű bojtok fűzése és karkötő készítése. Ünnepi programok a Városház téren: 9–17 óra: József-napi vásár. 10 óra: A virágnak megtiltani nem lehet – Lányregény a szabadsághoz. A Kodolányi János Gimnázium produkciója. Az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és a történelmi zászlók bevonulása. Ünnepi beszédek. Koszorúzás az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál. 10–16 óra: Kézműves-foglalkozások: ólomfigura-öntés, kokárdanemezelés. Betyár Tanya népi játszótér. Betyár 7 próba. 13.30–14 óra: Szelíd szavú hősök – avagy nők a forradalomban. A Szabad Színház utcaszínházi előadása. 14 óra: A virágnak megtiltani nem lehet – Lányregény a szabadsághoz.

Tác, 9 óra: Ökumenikus közös könyörgés a református gyülekezeti teremben. 9.30 óra: Megemlékezés az első és második világháborús emlékműnél. 10 óra: Ünnepi műsor a tornacsarnokban.

Vál, 9 óra: Megemlékezés nemzeti ünnepünkön, a községházán. Az általános iskolások műsora. Koszorúzás.

Velence, 10 óra: Megemlékezés a Hősök parkjában. Gerhard Ákos polgármester ünnepi beszéde. Az Új Színház művészeinek előadása. A Velencéért Emlékérem átadása. Koszorúzás.

Vereb, 9.30 óra: Ünnepi megemlékezés a református templomban. Nagy Dávid református lelkipásztor megnyitója. Óvodások és iskolások műsora. Beszédet mond Kurcz Mária polgármester. Koszorúzás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában