Környezetvédelem

2024.03.18. 20:00

Szombaton tartják az idei Tavaszi Nagytakarítást Csákváron, Gánton és Óbarkon

A hétvégén több helyen is szemétszedésre várják az önkénteseket a vármegyében. Az egyik legnagyobb rendezvény a Vértesi Natúrpark területére meghirdetett akció.

Borsányi Bea

Egyre több önkéntes csatlakozik az akcióhoz

Forrás: Pro Vértes Alapítvány

- 1998 óta tartjuk meg a Tavaszi Nagytakarítást, ami kezdetben a Pro Vértes Alapítvány, a vadászok és a lovasok szervezésében valósult meg. Ehhez csatlakoztak később a csákvári általános iskolások, de tavaly már a horgászegyesület tagjai, a természetjárók, a lovasbarátok köre, az evangélikus gyülekezet és a város önkormányzata is részt vett az akciónapon – mondta el a feol.hu-nak Viszló Levente, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke.

Idén Csákvár, Várgesztes, Csákberény, Gánt, Vértesboglár és Vértessomló Üdülőfalu csatlakozott a Tavaszi Nagytakarításhoz. Csákváron március 23-án várják az önkéntes segítőket. A résztvevők számára a Pro Vértes gumikesztyűket és zsákokat biztosít, előreláthatóan mintegy 500 fő részvételére számítanak. A szemétszedés 9 órakor kezdődik, az önkéntesek a Geszner-háznál vehetik fel a kesztyűket és a zsákokat, majd az általuk választott helyeken szedik össze a szemetet, amit a délelőtt végén a Geszner-házhoz visznek vissza. A hulladékkal teli szákokat idén is a Depónia Nonprofit Zrt. szállítja el. Tavaly egyébként 7,1 tonna szemetet gyűjtöttek az akció során. A szemétszedés után a Geszner-háznál megvendégelik a résztvevőket, akiknek köszönetképpen kolbásszal és pörkölttel készülnek.

- Igyekszünk mindig kora tavaszra ütemezni a szemétszedést, hiszen ekkor a leghatásosabb, mivel még nem nőtt meg az aljnövényzet, így azt a hulladékot is összeszedhetjük, ami az év nagy részében rejtve maradna. A hulladék legnagyobb része az elmúlt évek tapasztalatai alapján háztartási eredetű, melynek mennyiségét fogyasztási szokásainkkal, és a természethez való gondosabb hozzáállásunkkal jócskán lecsökkenthetnénk – tette hozzá az elnök.

Tavaly több mint 7 tonna szemetet gyűjtöttek
Forrás: Pro Vértes Alapítvány

Az akcióhoz csatlakozva Gánton is a szombati napot jelölték ki a szemétszedésre. Ott reggel 8 órakor a Vértes Vendéglő előtt várják az önkéntes szemétszedőket, akiknek szintén biztosítanak kesztyűt és zsákokat. A szervezők azt kérik, mindenki vigyen magával láthatósági mellényt a munkához!

Március 23-án Óbarkon is lesz szemétszedés: két helyszínen várják azokat, akik szívesen csatlakoznának az Óbarokért Sport és Szabadidőszervező Egyesület eseményéhez. Óbarkon a polgármesteri hivatalnál, Nagyegyházán a Haranglábnál kezdődik a munka reggel 9 órakor. A résztvevőknek a délelőtt végén a hivatalban ebéddel köszönik meg a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában