Közlekedés

2024.03.16. 13:00

Kedvező árakat kínál a bringák szállítására a MÁV

Már megszokhattuk, hogy a tavasz beköszöntével megszaporodik azon közlekedők száma, akik a kerékpárt választják útjuk megtételére. Főként nekik kedvez a MÁV új, március elsejétől bevezetett tarifarendszere.

Déri Brenda

Illusztráció!

Fotó: FMH-archív (Csapó Balázs / Kisalföld)

Ahogy közleményükben is írják, március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivételt képez a Szeged és Hódmezővásárhely közötti TramTrain, ugyanis azon megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért, mely a két város között a nagyvasút járatain is érvényes. A Kerékpár országbérlettel, melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes, a MÁV-START – a TramTrain-en is –, a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítják a kerékpárszállítást, illetve a BKK egyes járatain is érvényes. 

A továbbiakban részletezik azt is, hogy a távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek megszűntek. Bizonyos vonatokon pedig a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díjszabása szintén változott, átlagosan 300 forintba kerül. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 Ft-ba kerül a kerékpárhelyjegy. Hangsúlyozzák a kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A fentiek mellett módosultak a kerékpárszállítás feltételei is. Egy utas továbbra is egy darab biciklit szállíthat és 16” kerékátmérőig minden bicikli díjmentesen szállítható. 16”-20” kerékátmérő között azonban csak az összecsukható biciklik szállíthatók díjmentesen, amelyek nem összecsukhatók, azokhoz kerékpárjegyet kell váltani. 20” kerékátmérő felett pedig továbbra is csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok esetében egységesen 2 kerékpárjegy váltásával szállíthatók.


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában