Statisztika

2024.03.09. 12:30

Így változtak egy év alatt a fogyasztói árak

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása szerint az elmúlt egy évben legnagyobb mértékben a cukor, a csokoládé és a kakaó ára növekedett, jelentősen csökkent azonban a liszt, a tojás, a sajt és a vaj fogyasztói ára.

Héjj Vivien

Illusztráció!

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

– Átlagosan 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak – mutat rá legfrissebb kimutatásában a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint 2023 februárjához viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 2,2 százalékkal nőtt, ezen belül legnagyobb arányban a cukor, a csokoládé, a kakaó, az alkoholmentes üdítőitalok, a büféáruk és a sertéshús drágultak.

– A termékcsoporton belül a liszt ára 19,6, az sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 15,3, a száraztésztáé 13,4, a tejé pedig 11,2 százalékkal csökkent – közölte a hivatal, mely statisztikájában kitért arra is: a szolgáltatások ára átlagosan 10 százalékkal nőtt, ezen belül legnagyobb mértékben a lakbér, a járműjavítás és -karbantartás, az autópályadíj, a gépjárműkölcsönzés és a parkolás díja emelkedett.

Drágultak továbbá a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az állateledelek, a mosó- és tisztítószerek, a gyógyszerek és a testápolási cikkek is.

– A tartós fogyasztási cikkekért 2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt gépkocsik ára 10,5 százalékkal csökkent. A járműüzemanyagok 2,4 százalékkal olcsóbbak lettek – mutat rá az elmúlt egy év változásaira a KSH.

Ami az idei év első hónapját illeti, januárról februárra átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az idényáras élelmiszerek fogyasztói ára 0,5-1,5 százalékkal csökkent. A háztartási energia 0,6 százalékkal drágult, a járműüzemanyagok ára pedig 6,7 százalékkal emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában