Önkéntes munka

2024.03.25. 17:00

Hat köbméter szemetet gyűjtöttek a három kilométeres út mellett

Hat köbméter szemetet szállított el a Magyar Közút hétfőn Óbarokról, amit a hétvégén önkéntesek szedtek össze a két településrészt, Óbarkot és Nagyegyházát összekötő mintegy három kilométeres út szélén.

Borsányi Bea

A hat köbméter nem számít soknak az előző években gyűjtött szemétmennyiséghez képest

Fotó: Mészáros Kartal

– Közigazgatásilag csak Óbarok létezik, ahhoz tartozik Nagyegyháza, amely mintegy 3 kilométerre van. Hosszú évek óta küzdök, hogy a két településrész között erősítsem az összetartozást, de még ma is különállóként kezelik a lakosok magukat és lakhelyüket. Egyben azonban valóban összetartás van, ez pedig a településrészeket összekötő közút takarítása – árulta el Mészáros Kartal, polgármester.

A 8101-es számú út a Magyar Közút kezelésében van, karbantartását is ők végzik, ám arra már nincs kapacitás, hogy a környezetét is tisztán tartsák. Ezért a polgármester évekkel ezelőtt megállapodott velük, hogy ezt a munkát helyi önkéntesekkel elvégzik, cserébe a Közút ingyen elszállítja a bezsákolt hulladékot. Idén a mintegy 40 önkéntes 6 köbméter szemetet gyűjtött össze. Ahogy azt Mészáros Kartal megjegyezte, a korábbi évekhez képest ez nem sok! – Ami inkább szomorú, hogy a szemét nagy része – PET palack, nylon zacskó, sörösüveg, üdítőitalos dobozok - tipikusan olyan, amit a területen áthaladó autókból dobálnak ki. Ez elgondolkodtató! Egy biztos: aki egyszer részt vesz egy ilyen szemétszedési akcióban, ahol a tüskés bokrok közül, vagy adott esetben egy elhullott állat mellől kell az árokból összeszedni a szemetet, az biztosan nem csinál ilyet! – tette hozzá.

Az említett út mellett évente kétszer – tavasszal és ősszel – gyűjtenek az önkéntesek szemetet. Az őszire a tervek szerint szeptemberben, valamikor a falunap előtt kerül majd sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában