Nyolc helyen hajtanak fejet a Vértesben

2024.03.14. 16:00

Emléktúra indul az egykori csataterek felé

A Magyar Királyi 1. Honvéd Huszárhadosztály második világháborús hadműveleteire emlékezve szervez emléktúrát a Vértesben a Fejér Szövetség, az Abai Atilla Király Gimnázium és a Válasz Független Civilek közössége.

Tihanyi Tamás

Egy korábbi tisztelgő vértesi túra résztvevői a Csákberény közelében lévő dombokon emelt emlékműnél

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1945 márciusának e napjaiban értek véget a Vértesben a huszárhadosztály védekező hadműveletei, amelyek során a katonák hősies küzdelemben több mint két hónapon keresztül tartották állásaikat a többszörös túlerővel szemben. A túra szervezői a hősökre és áldozatokra emlékezve nyolc állomást, helyszínt látogatnak meg március 23-án, szombaton. Az indulás előtti gyülekező 8 óra 30-kor a székesfehérvári autóbuszpályaudvar melletti parkolóban lesz, 9 órakor pedig már a csákberényi dombokon álló emlékműnél tisztelegnek a résztvevők az elesett katonák vitézsége előtt. Az ott történtekről részletesen Fülöp Attila bodajki fegyvergyűjtő és kutató segítségével a Fejér Megyei Hírlap írt először, majd az évek során többször is.  

Sokáig semmit sem lehetett tudni a Vértesben történtekről, de ma már ismerjük az áldozatvállalás és a hősiesség nagyszerű példáit
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csákberény után fejet hajtanak majd az emléktúrázók a kápolnapusztai, a hőhányáspusztai, a várgesztesi temetőnél, Riedel Károly magányos erdei sírjánál, a vérteskozmai templomnál és temetőnél, majd a kaszapkúti keresztnél. Jelentkezni a Fejér Szövetségnél lehet, a részletekről a szervezők szívesen adnak tájékoztatást.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában