Fejlesztés

2024.03.04. 14:30

Emlékhelyet kapnak a meg nem született gyermekek

Emlékhelyet kapnak a meg nem született gyermekek az Óbarokhoz tartozó Nagyegyházán található temetőben, amit március 15-én avatnak fel.

Borsányi Bea

A emlékmű központi kövét szombaton állították fel

Fotó: Mészáros Kartal

Az ötlet Óbarok polgármesterétől, Mészáros Kartaltól származik, aki nagyjából egy évvel ezelőtt terjesztette azt be a helyi képviselő-testület tagjainak. – Amikor gyerek voltam, halottak napján nem tudtuk minden elhunyt rokon sírját felkeresni, mert voltak több száz kilométerre eltemetett halottaink is. Ilyenkor a szüleimmel a közeli temetőben a központi keresztnél gyújtottunk nekik gyertyát. Ebből az emlékből indultam ki és jutottam el egy másik gondolatig: számos olyan család van Magyarországon, ahol valamilyen egészségügyi gond vagy a terhesség során váratlanul fellépő probléma miatt a várt magzat végül nem születhetett meg. Nekik állítanánk emléket a nagyegyházi, önkormányzati temetőben – mesélt a kezdeményezésről a polgármester.

Az emlékmű a tavaly, szintén önkormányzati forrásból elkészült urnafal elé épített járda túloldalán kerül kialakításra. A központi elemét adó, mintegy másfél tonnás, Dél Amerikából származó követ – mely egy helyi vállalkozó adománya - a hétvégén emelték a helyére, szintén egy helyi vállalkozó segítségével. Erre kerül a felirat: „A meg nem született gyermekekért”. Az emlékhelyet március 15-én avatják fel. Ezzel újabb emlékművel bővül Óbarok és Nagyegyháza.

Az elmúlt években több emlékhelyet is kialakítottak a községben, ahol most azt tervezik, hogy az év második felében Emlékhelyeink címmel egy kisebb kiadványt is megjelentetnek, amely ezeket mutatja be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában