Kereken háromszáz éves

2024.03.07. 20:00

A nagyközség újratelepítését ünnepelték Bakonycsernyén (galéria)

A polgármesteri hivatal emeleti nagytermében tartotta az önkormányzat azt az ünnepséget, ami méltó emléket állít a nagyközség elmúlt 300 évének, és a településért, a közösségért dolgozó elhunyt és mai is élő csernyeieknek. Az ünnepség egyben egy éven át tartó rendezvénysorozat része is volt.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Kötve vagy ehhez a tájhoz, mint lánccal a kerék, mint a nap küllője a földhöz. A szülőföld harangja szívedben kongat. Az utcák kézen fognak, tenyerükben dédelgetnek, rád terítik por selymeiket”

Bakonycsernye szülötte, Simek Valéria költőnő, országos pályázaton első helyezést elért, Szülőföld című verse adta meg az alaphangulatot, a kereken 300 fennállását ünneplő rendezvények a polgármesteri hivatal nagytermében március 7-én.

–Csodálatos érzés, itt lakni, itt élni, ennek a falunak a szülöttének lenni. Örülök annak, hogy a hosszú évszázadokon keresztül itt élő emberek sorsába, kis láncszemként, kapcsolódhat az életem. Csernye egészen más mint a többi település, ám ezt igazán nagyon nehéz megmagyarázni. Kicsi korunktól kint éltünk a természetben, lehetett erdő, rét, mező, szőlő, vagy kukoricaföld. Annyira belénk ivódott, testvéreimmel együtt, a természet szeretete, és máshol nem láttam és nem találtam meg, ezt a földhöz hajoló, a földdel együtt érző, lélegző  környezetet–vallja szülőfalujáról Simek Valéria.

A nagyteremben a helyi civil szervezetek vezetői, az egyházak képviselői, intézményvezetői, képviselői és más meghívottak előtt mondta el ünnepi beszédét Turi Balázs polgármester, aki személyes, gyermekkori élményeinek felsorolásával kezdte mondanivalóját.

–Már gyermekkoromban beszívtam magamba azt a különleges, semmihez nem fogható érzést, amit igazán csak egy csernyei érezhet. Akkor el sem hittem volna, hogy egyszer majd édesanyám szülőfalujának polgármestere lehetek, hogy egy ilyen ünnepen itt állhatok, ennél a pulpitusnál. Nem minden úgy van, az  életben, ahogy az ember elsőre gondolja, ahogy eltervezi, de hiszem, hogy végülis mindenkinek a saját kezében van a sorsa és, hogy a Jóisten segítségével el tudja érni a céljait– fogalmazott Turi Balázs.

A polgármester arról is beszélt, hogy március 7-én, napra pontosan 300 évvel ezelőtt született az első hivatalos, pecsétes okirat, melynek megjelenésétől számítják Bakonycsernye újratelepítését, születésnapját.

–Persze előtte is volt itt élet, ám a török idők alatt kihalt a település. Az újratelepítés reményében érkeztek  a mai Szlovákia területéről, Nyitra vármegyéből szlovák nyelvű telepesek, akik szorgos munkájukkal azonnal megkezdték a berendezkedést. Nekünk, az akkori telepesek leszármazottainak, kötelességünk, hogy ne feledkezzünk meg róluk, hogy kifejezzük a hálánkat mindazon ember irányába, aki a 300 év alatt szebbé, jobbá formálta ezt a települést–mondta a polgármester, ünnepi beszédében.

A település születésnapja egyben egy megnyitója a jubileumi emlékévnek. Ennek részleteiről is kérdeztük a nagyközség vezetőjét.

–Több programunk is lesz, ezek közül kiemelném a nagy, központi eseményt, ami május 10-12-én lesz. Ezen a hosszú hétvégén lesznek kulturális események, felvonulnak a színpadra pop együttesek is, de a nyitónapján, pénteken, díjakat, települési kitüntetéseket fogunk átadni, emellett lesz például fotókiállítás is. Szombaton délelőtt egy majálisi hangulattal várjuk a lakosságot, de érkeznek Erdélyből és a Vajdaságból is néptáncosok, és így a három település táncosai is adnak majd műsort. Vasárnap pedig ökumenikus istentisztelet lesz és még aznap egy nagy zenekart is várunk, hogy élő koncertet adjon. Összefoglalva, erre a hosszú hétvégére szinte egybegyúrtuk a falunapot és a majálist.

Az év folyamán, előre egyeztetett ütemben más programok is lesznek, melyeknek megszervezését elsősorban a civil szervezetek vállalták magukra. Ezeket kifejezetten ebből a célból összehívott civil fórumokon egyeztették az elmúlt időszakban és a születésnapi ünnepséget követő órákban is.

Persze születésnapi torta is volt, melynek elfogyasztását követően egy csoportkép is készült, majd a friss fotó, az aznapi Fejér Megyei Hírlap, és néhány jelképes tárgy bekerült egy előre elkészített időkapszulába, melyet a zászlótartó rudak alatt helyeztek el. Az időkapszula nem csak a polgármesteri hivatal épülete miatt került éppen oda, ahova. Ezen a területen alakítják ki a közeljövőben a nagyközség új főterét, ahol a leendő egészségház is állni fog.

 

Simek Valéria

Szülőföld

Az erdőre frissen rászállt az ősz.
Sziszegő színeit ejti az
avarra a tűnékeny délután.
Kötve vagy ehhez a tájhoz,
mint lánccal a kerék,
mint a nap küllője a földhöz.
A szülőföld harangja
szívedben kongat. Az utcák
kézen fognak, tenyerükben
dédelgetnek, rád terítik por
selymeiket. Belenézel tágra nyílt,
révedező szemmel a kérlelhetetlen
emberi sorsba. Bárhol élsz,
napjaid mint felbélyegzett
levelek indulnak hazafelé.
Itt testvéred a leggyarlóbb
teremtmény is.
Valami örvendező félelem
torkon ragad. Valami megerősít.
A falu szelíd dombjai őrzik
tekinteted, a végtelenségbe
vonulva tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában