Csodás látvány

2024.02.09. 19:00

Videó: Tavaszváró, téltemető szépségek - megérkeztek az elsők! (galériával!)

Nem meglepetés, mégis mindig mindenki alig várja, hogy megjelenjenek a tavasz első hírnökei. Az elmúlt hét tavaszias időjárása meg is hozta az eredményt: szirmot bontott a hóvirág és a téltemető is.

S. Töttő Rita

A téltemető, karöltve a hóvirággal, a tavasz első hírnökei – már Fejérben is kibújtak

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A 2024-es esztendő téli szezonját temetik a téltemető apró virágai, amelyek apró sárga szőnyegként terülnek szét árokpartok mentén, mezőkön és a családi házak udvaraiban is. Az egyéb téltemető szokásokkal és hagyományokkal egyidőben jelenik meg ez a boglárkaféle, melynek csillagszerű szirmai évről-évre megörvendeztetik a tavaszra várókat. Szívós kis növény ez, ami jól is jön az első tavaszi virágok számára, hiszen még nem garantált a tartósan jó hőmérséklet és kellemes napsütés sem. Hetekig virágzik és némi havazás sem kottyan meg neki.

A hóvirág, szegény, manapság egyre ritkábban bújhat ki hótakaró alól – s bizony idén sem kaphatta meg a nevéhez járó megtiszteltetést. Ki tudja, talán egyszer átnevezik „avarvirágnak”, olyan kevés hó érkezett az elmúlt évtizedben Fejérbe. De hamarosan kipillog az avarréteg alól a hunyor is, s ahogy közeledünk a valódi tavasz felé, szirmot bont a nárcisz, a jácint, a krókusz és a gyöngyike is. Amikor pedig színpadra lép a tulipán, elmondhatjuk: végre valóban elérkezett a várva várt tavasz!

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában