Hosszú téli esték

2024.02.05. 17:00

Van-e még a gyepeknek jelentősége? És itt nem a füves udvarról van szó!

Újabb előadással folytatódik a Pro Vértes Alapítvány sorozata, a Hosszú téli esték a csákvári Geszner-házban, ahol ezúttal Viszló Levente beszél a gyepek kérdéséről. Mik ezek és fontosak-e még manapság?

Borsányi Bea

Viszló Levente, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke

Fotó: FMH Archív ( Pesti Tamás)

Az előadó a Természetkímélő gyepgazdálkodás II. hagyományőrző szemlélet, négylábú „munkatársak” címet viselő munkáját az első kötet megjelenése után 13 évvel, tavaly áprilisban mutatták be. A kötet az új kutatási eredmények figyelembevételével egy komplex, körülményekhez alakított gyepkezelési lehetőséget mutat be, amely a gyepet, mint energiamezőt kezeli. A gyep jelen esetben a hasznosítatlan, fűvel és más gyepalkotó növényekkel spontán benőtt mezőgazdasági területeke jelenti.

Manapság a gyepek alárendelt szerepet töltenek be, melyekre értéktelen, átmeneti élőhelyként gondolunk. A gyepek valódi szerepe azonban ennél sokkal fontosabb, egykor pedig az egész emberi társadalom működése függött az állapotuktól. A gyepek biztosították a gazdálkodás energiaszükségletét, a takarmányt, ezért a gyepeket méltán nevezhetjük egykori energiamezőknek is. Van-e még jelentőségük? Miért fontosak az ember számára? Milyen jövője van a gyepterületeknek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők, ha meghallgatják a február 7-én szerdán 18 órakor kezdődő előadást Csákváron a Geszner-házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában