Örömteli hír

2024.02.27. 20:00

Újraépült a fehérvári koronázó bazilika és az elfeledett dinnyési templom - mindenki megnézheti

Örömteli hírről számolhatott be Alekszi Zoltán, a Dinnyési Várpark házigazdája a feol.hu-nak. Újabb két látványosság készült el a parkban: a székesfehérvári koronázó bazilika, valamint az elfeledett dinnyési templom áldó ünnepségére mindenkit várnak.

S. Töttő Rita

Fotó: STR/FMH-archív

Két olyan épületet álmodott most újra Alekszi Zoltán, a Dinnyési Várpark házigazdája, amelyeket sajnos már nem láthat a mai ember. A székesfehérvári koronázó bazilika, valamint az elfeledett, Árpád-kori dinnyési templom kicsinyített másolatát régészeti dokumentációk és kutatások alapján építette meg.

 - Párhuzamosan építettem a kettőt, s közel azonos időben készültem el velük. Vasbeton alapokon nyugszik mindkettő, fehér kőből épültek. A dinnyési vár egy főépületből és egy szentélyből áll, a bazilika pedig egy főhajóból, mellékhajókból és a szentélyből – mesél a részletekről a Várpark vezetője, hangsúlyozva, hogy a koronázó bazilika rekonstrukciós kísérlet, melynek megépítését azért tartotta fontosnak, mert a kor legjelentősebb épülete volt a benne zajló királyi koronázások miatt.

- A dinnyési templomról azt érdemes tudni, hogy Dinnyéstől délnyugatra fekvő külterületen egy több építési periódusú templomot azonosítottak egy hozzátartozó temetővel. Az Árpád-korban emelt egyhajós épület egyenes szentéllyel rendelkezett. A templomra vonatkozóan a legkorábbi forrás 1484-ből származik, amelyben a veszprémi vikarius Dynnyesmed plébánosát említi – mesél a kutatási eredményekről Zoltán. A fehérvári koronázó bazilika, vagy más néven Szűz Mária prépostsági templom pedig Székesfehérvár belvárosában, a püspöki palota közelében állt valaha. Falmaradványai ma is őrzik a templom emlékét. - A Szentföldre vezető út mentén épült fel az egyházi épület, amely később harmincnyolc magyar király koronázásának és tizenöt uralkodó temetkezésének helye volt. Itt őrizték a koronaékszereket az Árpád-korban és a királyi ereklyekincseket.

A két új épület rekonstrukcióját március 12-én bárki ingyenesen megtekintheti, a 10 órai áldó ünnepség keretében, melyet Spányi Antal megyés püspök vezet majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában